Ten napój pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Działa w ciągu kilku minut
To napój, który jest dobry na odporność, trawienie i odchudzanie. Według naukowców może również "znacząco" obniżyć poziom cukru we krwi. Jak wyliczyli badacze w ciągu pół godziny od spożycia.
Mowa tu o soku z buraka, który stał się obiektem zainteresowań naukowców. Nieustannie badają jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Dobre wieści z analiz płyną dla osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Ta choroba charakteryzuje się występowaniem wysokiego poziomu glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem. Oznacza to, że pacjenci z cukrzycą typu 2 doświadczają hiperglikemii, mając jednocześnie wysoki poziom insuliny. A to przecukrzenie jest wynikiem nieprawidłowego działania tego hormonu.
Czynnikiem wpływającym na regulację poziomu cukru we krwi może być dieta, w której nie może zabraknąć m.in. chleba pełnoziarnistego, czosnku, owsianki i otrębów owsianych, orzechów, roślin strączkowych czy batatów. Do tej listy może też dopisać sok z buraka, który jest prawdziwą bombą witaminową dla naszego organizmu. Jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy – betalain oraz karotenoidów, glikozydów oraz kwasów organicznych.
Sok z buraka dobry dla cukrzyków. Tak twierdzą naukowcy
Uczeni napisali na łamach czasopisma "Journal of Natritional Science", że sok z buraka pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. W ramach badania uczestnicy ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2 spożywali ten naturalny napój o intensywnej czerwono-różowej barwie, a 16 osób zdrowych (w grupie kontrolnej) piło syrop glukozowy.
Celem badania był pomiar glikemii poposiłkowej, czyli stężenia glukozy we krwi po wypiciu 225 ml soku z buraka. Poziom glukozy po dwóch godzinach po posiłku powinien obniżyć się u zdrowego człowieka do około 150 mg/dl.
Naukowcy pobierali od uczestników próbki krwi z czubka palca w określonych ramach czasowych: po 5, 15, 30, 45, 60, 90, 120 i 150 minutach. Co wywnioskowali badacze? Uważają, że sok z buraka może obniżyć poziom cukru we krwi w ciągu 30 minut od momentu spożycia. Jak wyjaśnili, betalainy, w które obfituje ten napój, mogą za to odpowiadać. Uzyskane wyniki porównali z grupą kontrolną.
Warto pamiętać, że dieta w cukrzycy powinna bazować głównie na produktach o niskim indeksie glikemicznym (<55) i opcjonalnie produktach o średnim indeksie glikemicznym (55-70). Dlatego, że powodują one powolny wzrost poziomu cukru we krwi, a do tego zmniejszają wahania glikemii w ciągu dnia. Z kolei produkty o wysokim indeksie glikemicznym to takie, które zawierają znaczne ilości węglowodanów prostych, głównie fruktozy i glukozy.