Ten jeden składnik zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera o 49%. Masz go wystarczająco?
Choroba Alzheimera należy do grupy chorób otępiennych. Wśród pacjentów cierpiących na zaburzenia otępienne, aż 60 do nawet 70% zmaga się z chorobą Alzheimera. Naukowcy odkryli jednak czynnik, który może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka tej choroby.
Nowe badania przeprowadzone przez Instytut Badań nad Kwasami Tłuszczowymi (FARI) i opublikowane w Nutrients dowodzi, że osoby z wyższym poziomem DHA we krwi są o 49% mniej narażone na rozwój choroby Alzheimera w porównaniu do osób z niższym poziomem DHA.
Badanie prowadzone przez dr Aleix Sala-Vila sueruje, że dostarczanie dodatkowej dawki DHA omega-3 w diecie, szczególnie dla osób posiadających gen ApoE4 (który w przybliżeniu podwaja podatność jednostki na rozwój AD) może spowolnić rozwój choroby.
Możliwe zmniejszene ryzyka nawet 49%
Wyniki badania uzyskano na podstawie danych zebranych od1490 uczestników w wieku 65 lat i więcej, wolnych od demencji.
Naukowcy przeanalizowali związek kwasu dokozaheksaenowego (DHA) obecnego w czerwonych krwinkach (RBC) z chorobą Alzheimera (AD), a także testowanie interakcji z apolipoproteiną APOE-ε4.
Okazało się, że zwiększone spożycie DHA może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, szczególnie u osób o wyższym ryzyku, takich jak osoby posiadające allel APOE-ε4. Mogą one odnieść większe korzyści z wyższych poziomów DHA niż osoby niebędące nosicielami tego allelu.
Ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera w najwyższym kwintylu RBC DHA (Q5, >6,1%) było o 49% niższe w porównaniu z najniższym kwintylem (Q1, <3,8%). Przewidywano, że wzrost RBC DHA z Q1 do Q5 zapewni około 4,7 dodatkowych lat życia wolnego od Alzheimera.
Badanie to nie jest jedynym badaniem potwierdzającym tę zależność. "Nasze badanie jest zgodne z badaniem Tan i wsp., którzy zgłosili przekrojowe powiązania z RBC DHA w zakresie zdolności poznawczych i pomiarów objętości mózgu (przy czym wyższy DHA wiąże się z korzystnymi wynikami) w tej samej kohorcie, co tutaj badano" – powiedział William dr S. Harris, prezes FARI i starszy autor ostatniego badania.
"Podobne odkrycia w tym samym pokoleniu w podobnej puli genetycznej dostarczają istotnego potwierdzenia związku DHA z demencją" - podkreśla badacz.