Te trzy produkty są najgorsze dla twojego zdrowia - ostrzegają eksperci
Według badania przeprowadzonego przez Penn State University College of Medicine w Hershey w Pensylwanii za pośrednictwem Merck Manual spożywanie niektórych produktów może mieć negatywny wpływ na zdrowie, co może skutkować skróceniem życia. Jakie to produkty?
Badanie wykazało, że spożywanie dużej ilości wołowiny, kurczaka i nabiału, które zawierają aminokwasy siarkowe, może prowadzić do zwiększego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a nawet do zgonu.
Naukowcy przeanalizowali wyniki 120 700 uczestników dwóch długoterminowych badań. W ciągu 32 lat u osób, które spożywały podwójną ilość aminokwasów siarkowych, ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych wzrosło o 12%, a ryzyko zgonu zwiększyło się aż o 28%.
Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie zrezygnowaź z tych produktów?
Jak twierdzi dr Lisa Young, RDN, autor książki „Nareszcie pełny, w końcu szczupły”, dietetyk i adiunkt na Uniwersytecie Nowojorskim: „Nie musimy całkowicie eliminować pokarmów bogatych w aminokwasy siarkowe, takich jak mięso i nabiał, ale powinniśmy skupić się na tworzeniu zdrowych wzorców żywieniowych”.
Naukowcy podkreślają jednak, że nadmierne spożywanie produktów bogatych w aminokwasy siarkowe może negatywnie wpłynąć na zdrowie. Dlatego tak ważne jest, aby nasza dieta była zróżnicowana i bogata zdrowe produkty.
„Badanie pokazuje również, że zdrowa dla serca dieta powinna zawierać więcej owoców i warzyw oraz białek roślinnych, takich jak fasola i orzechy, zamiast mięsa i nabiału” - dodaje Young.