Te osoby są mniej narażone na COVID-19. Chodzi o… sposób odżywiania

2024-01-11 13:28

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i funkcjonowanie. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym warto zwracać na to większą uwagę. Wyniki najnowszej analizy wykazały, że dwa popularne modele żywienia mogą nas uchronić nas przed zachorowaniem na COVID-19.

Te osoby są mniej narażone na COVID-19. Chodzi o… sposób odżywiania
Autor: Getty Images Te osoby są mniej narażone na COVID-19. Chodzi o… sposób odżywiania

Na przestrzeni ostatnich lat dwie diety – wegańska i wegetariańska - zyskały na popularności. Coraz więcej osób jest skłonnych do świadomego zrezygnowania z jedzenia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego (np. jajek, nabiału i żelatyny). Jadłospis tych dwóch modeli żywieniowych bazuje na owocach, warzywach, strączkach, nasionach, orzechach i zbożach.

Sposób odżywiania zmniejsza ryzyko covidu?

Wpływ diet roślinnych na zdrowie jest niewątpliwie przedmiotem wielu licznych badań. Naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo w Brazylii dowiedli ostatnio, że zarówno dieta wegetariańska, jak i dieta wegańska może stanowić sposób na obniżenie ryzyka na zachorowanie na COVID-19. Obserwacje z udziałem 702 osób przeprowadzono między marcem a lipcem 2022 roku.

Najpierw każdy uczestnik musiał w ankiecie opisać swój styl życia, nawyki żywieniowe, a także określić częstotliwość spożywania produktów z danych grup. Padły też pytania dotyczące zdrowia i choroby oraz szczepienia przeciwko COVID-19. Uwzględniono także czynniki, takie jak: wiek, płeć, dbanie o aktywność fizyczną.

W kolejnym etapie ochotników podzielono na kilka grup w celu stosowania różnych diet: tradycyjnej (produkty mięsne i roślinne), wegetariańskiej, wegańskiej i fleksitarianizmu (tzw. elastycznego wegetarianizmu). Podczas badania o wiele lepiej wypadły osoby, które spożywały dużo warzyw, owoców, roślin strączkowych i orzechów, a znacznie mniej (lub wcale) mięsa i nabiału.

Niewydolność serca, zawał, udar. Polacy zmagają się z powikłaniami po groźnej infekcji

Jak pokazują wyniki analizy, ci, którzy spożywali produkty mięsne i roślinne, mieli zdecydowanie wyższy wskaźnik różnych schorzeń od pozostałych. Byli także mniej aktywni w ciągu dnia, częściej zmagali się z nadwagą i otyłością, a także bardziej podatni na zakażenie SARS-CoV-2, jego poważniejsze symptomy oraz powikłania.

Dwie diety, które zmniejszają ryzyko zachorowania na COVID-19

Badacze odnotowali częstość występowania COVID-19 w grupie uczestników stosujących tradycyjny model żywienia na poziomie 52 proc. Zauważyli też, że w 18 proc. przypadków infekcja przebiegała w stopniu umiarkowanym lub ciężkim. Według ustaleń uczestnicy, którzy przestrzegali zasad wegetariańskiej i wegańskiej, byli o 39 proc. mniej narażeni na zakażenie COVID-19 w porównaniu ze spożywającymi mięso.

Zdaniem autorów publikacji spożywanie dużej ilości warzywa i owoców przynosi wiele korzyści. Bogate są przede wszystkim w wartościowe składniki odżywcze, które wzmacniają odporność i pomagają zwalczać infekcje wirusowe. – Wzory żywieniowe bazujące na roślinach zasobne są w przeciwutleniacze, fitosterole i polifenole, mające pozytywny wpływ na kilka typów komórek, które zaangażowane są w funkcjonowanie układu immunologicznego i wykazują bezpośrednie właściwości przeciwwirusowe – wyjaśniają.

Sposób odżywiania a zachorowanie na COVID-19

Ta analiza miała charakter obserwacyjny i nie ustalono w niej zależności przyczynowej. Naukowcy podkreślają, że uzupełniają dotychczasowe dowody na to, że sposób odżywiania może odgrywać ważną rolę w podatności na zakażenie SARS-CoV-2.

- W świetle naszych ustaleń i wyników innych badań, a także ze względu na znaczenie identyfikacji czynników, które mogą mieć wpływ na częstość występowania COVID-19, zalecamy stosowanie diet roślinnych lub wegetariańskich – podsumowali badacze.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki