Te leki zażywa wielu Polaków. Nasiona chia mogą zaburzać ich działanie
Nasiona chia są cenione za wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego obok łososia są jednym z najchętniej wybieranych produktów. Warto jednak pamiętać, że skoro wpływają na nasz organizm, to mogą także wchodzić w interakcje z innymi substancjami. A zatem polecamy się przyjrzeć zażywanym lekom.
Włączając nasiona chia do codziennej diety, nie tylko zredukujemy stany zapalne, ale także obniżymy cholesterol czy ciśnienie krwi. Skorzysta na tym także nasz mózg, o czym pisaliśmy w osobnym materiale. Jednym słowem, te niepozorne ziarenka zdecydowanie warto mieć w zasięgu ręki. Niemniej jeżeli zażywamy poniższe leki, to warto zachować ostrożność.
Nasiona chia a leki. Kto powinien uważać?
Lekarze często zwracają uwagę na interakcje, jakie zachodzą pomiędzy lekami a ziołami. Jednak nie tylko to zestawienie jest warte uwagi. Otóż popularne i cenione z wielu względów nasiona chia mogą osłabić działanie niektórych medykamentów. Dlatego nie powinniśmy ich zjadać ot tak sobie, jeśli leczymy się na opisane niżej schorzenia.
Pierwszą grupą leków, które mogą działać gorzej kiedy zjadamy nasiona chia, są preparaty służące do leczenia nadciśnienia tętniczego. Naukowcy wskazują, że obecne w roślinie peptydy i przeciwutleniacze mogą dawać podobny efekt do zażywanych leków, stając się poniekąd naturalnym inhibitorem ACE, czyli substancją, która obniża ciśnienie, działa nefroprotekcyjnie i przeciwmiażdżycowo.
I choć to zdecydowana zaleta, to w kontekście osób przyjmujących leki, których zadaniem jest obniżenie ciśnienia, może dojść do zbyt dużych spadków. Zbyt niskie ciśnienie wpływa negatywnie na pracę serca i układu krążenia. Mogą pojawić się nudności, uczucie zmęczenia, szumy uszne, nocne poty, problemy z koncentracją, czy zaburzenia pracy serca.
Następną grupą pacjentów, która powinna zachować ostrożność w spożywaniu nasion chia, są ci, którym lekarze zalecili przyjmowanie preparatów przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych. Tego typu leki mają za zadanie nie dopuścić do tworzenia się zakrzepów, które mogłyby wywołać udar niedokrwienny mózgu czy zatorowość płucną. Okazuje się, że nasiona chia także wykazują taką zdolność jak opisane antykoagulanty. A zatem należy zachować ostrożność, bo dieta bogata w nasiona chia oraz wskazane leki mogą doprowadzić do nadmiernego rozrzedzenia krwi.
CZYTAJ TEŻ: Najlepsze na pamięć i koncentrację. Codziennie zjedz łyżeczkę tych ziaren
Chia a cukrzyca. Czy można jeść te super zdrowe nasiona?
Chcąc zapobiegać wystąpieniu cukrzycy, zdecydowanie warto sięgać po nasiona chia. Posiadają dużą zawartość błonnika, dzięki czemu zachowujemy uczucie sytości na dłużej i łatwiej kontrolować poziom glikemii. Badania naukowe potwierdzają, że kiedy szczurom podawano nasiona chia, doszło do poprawy wyników krwi.
Tego rodzaju dieta pomagała normalizować poziom insuliny. Warto jednak zachować ostrożny optymizm w odniesieniu do ludzi, ponieważ z najnowszego przeglądu badań z 2024 roku opublikowanego na łamach Bangladesh Journal of Endorinology and Metabolism, wynika, że analiza 60 artykułów naukowych nie potwierdza, jakoby nasiona chia miały wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi.
Niemniej jeżeli zażywamy leki na cukrzycę, a do tego chcemy zjadać nasiona chia, to musimy mieć świadomość, że może dojść do interakcji, która zaburzy działanie leków. W tym przypadku zaleca się konsultację z diabetologiem, by uniknąć niebezpiecznych konsekwencji.