Te dwa owoce zmniejszają ryzyko udaru. Warto jeść je codziennie
Dzięki odpowiedniej diecie można uniknąć udaru mózgu. Do diety, oprócz produktów obniżających ciśnienie krwi i zbyt wysoki cholesterol, takich jak ryby morskie, orzechy czy warzywa strączkowe warto również włączyć dwa popularne, tanie i ogólnie dostępne owoce. Jak wykazały badania, mogą one zmniejszyć ryzyko udaru mózgu nawet o 11 proc.
Udar mózgu to stan, który zagraża życiu, może również skutkować trwałą niepełnosprawnością. Na jego wystąpienie narażone są nie tylko osoby z już stwierdzoną miażdżycą czy chorujące na serce.
Często występuje on u osób z nadwagą i otyłością, a także z wysokim cholesterolem i ciśnieniem krwi, podwyższonym poziomem cukru - wszystkie te stany mają związek przede wszystkim z niezdrową dietą. Dlatego ryzyko udaru mózgu można zmniejszyć, wprowadzając zmiany w menu.
Warzywa i owoce najbardziej zmniejszają ryzyko udaru
Dieta osoby, która chce uniknąć udaru, powinna być ogólnie zdrowa - zawierać jak najmniej produktów przetworzonych, soli, cukru i czerwonego mięsa, za to jak najwięcej produktów pełnoziarnistych, ryb, warzyw i owoców. Szczególnie ważne są te ostatnie. Przeprowadzone w Szwecji badanie dowiodło, że warzywa i owoce odgrywają ogromną rolę dla zdrowia układu krwionośnego.
Szwedzcy badacze z Zakładu Epidemiologii Żywienia w Narodowym Instytucie Medycyny Środowiskowej Karolinska Institutet przez ponad 10 lat obserwowali dietę i inne zwyczaje 74 961 osób (34 670 kobiet i 40 291 mężczyzn) uczestniczących w dużym badaniu, którzy nie chorowali na choroby serca ani nowotwory, nie przeszli również udaru. Na samym początku każdy z uczestników wypełnił kwestionariusz dotyczący rodzaju i częstotliwości spożywanych posiłków.
W ciągu kolejnych 10 lat obserwacji stwierdzono u nich łącznie 4089 przypadków udarów, w tym 3159 zawałów mózgu, 435 krwotoków śródmózgowych, 148 krwotoków podpajęczynówkowych i 347 nieokreślonych udarów.
Naukowcy szczegółowo przeanalizowali wszystkie dostępne dane. I stwierdzili, że najmniej narażeni na wystąpienie udaru byli ci uczestnicy badania, którzy jedli najwięcej warzyw i owoców - w ich przypadku ryzyko udaru malało o 13 proc.
Warto jadać zwłaszcza jabłka i gruszki
Badacze pokusili się jeszcze o zbadanie, które z nich najskuteczniej zapobiegają udarom - okazało się, że były to zielone warzywa liściaste, a z owoców jabłka i gruszki, które, czego dowiodły dane z analizy, zmniejszały ryzyko udaru mózgu o 11 proc.
Jak wyjaśnili autorzy badania, ma to związek z zawartością flawonoidów - przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać stany zapalne i mogą zmniejszać ryzyko wielu różnych chorób, a także wysokiej zawartości błonnika.