Te cztery choroby zwiększają ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 [Nowe badanie]
Jak informują badacze z USA na łamach pisma “Journal of the American Heart Association” aż dwie trzecie pacjentów przyjętych do szpitala z powodu COVID-19 cierpi na co najmniej jedną z czterech przewlekłych chorób. Choroby te znacząco zwiększają ryzyko hospitalizacji, a nawet zgonu z powodu zakażenia koronawirusem.
Naukowcy z Tufts University w Medford (Massachusetts, USA) przeanalizowali przypadki niemal 907 tysięcy pacjentów hospitalizowanych z powodu COVID-19 w USA w okresie od początku pandemii do 18 listopada 2020 r.
Okazało się, że:
- 30 proc. stanowiły osoby z otyłością
- 26 proc. z nadciśnieniem tętniczym
- 21 proc. – z cukrzycą
- 12 proc. z niewydolnością serca.
Ogółem około dwóch trzecich hospitalizacji z powodu COVID-19 (dokładnie 64 proc.) powiązana była z tymi chorobami. Badacze podkreślają, że osoby zakażone koronawirusem, ale nie obciążone żadną z tych chorób, przechodziłyby infekcję na tyle łagodnie, że nie wymagałyby leczenia w szpitalu.
Model matematyczny zastosowany przez badaczy wykazał jednocześnie, że gdyby w USA zmniejszyć rozpowszechnienie każdej z tych chorób tylko o 10 proc., to udałoby się uniknąć 11 proc. wszystkich hospitalizacji związanych z COVID-19.
Autorzy pracy przypominają, że każda z chorób, którą analizowali, wcześniej została już powiązana z wyższym ryzykiem ciężkiego przebiegu COVID-19.
- Choć ostatnio zatwierdzone szczepionki na COVID-19 ostatecznie zredukują liczbę zakażeń, jeszcze długa droga przed nami do osiągnięcia tego celu – skomentował kierujący badaniem Dariush Mozaffarian. Zdaniem naukowca konieczne jest zbadanie, czy poprawa zdrowia kardiometabolicznego ograniczy liczbę hospitalizacji i zachorowań na COVID-19. - Wiemy, że same zmiany w jakości diety, nawet bez utraty na wadze, szybko poprawiają zdrowie metaboliczne w ciągu 6-8 tygodni. Kluczowe jest sprawdzenie, czy takie podejście zredukuje liczbę ciężkich przypadków COVID-19 – podkreślił badacz.
Mozaffarian ocenił, że praca jego zespołu wskazuje też na potrzebę priorytetowego szczepienia osób z chorobami kardiometabolicznymi.
Naukowcy wyliczyli ponadto, że na ryzyko hospitalizacji w związku z analizowanymi chorobami wpływały istotnie: wiek oraz przynależność rasowa. Na przykład, u dorosłych poniżej 50. roku życia 8 proc. hospitalizacji miało związek z cukrzycą, podczas gdy w grupie osób w wieku 65 lat i starszych odsetek ten wyniósł 29 proc.
Co ciekawe, otyłość miała jednakowo silny wpływ na ryzyko hospitalizacji z powodu COVID-19 we wszystkich grupach wiekowych.
Źródło: PAP
Porady eksperta