Tak zmniejszysz ryzyko udaru mózgu. Zrezygnuj z tych 2 nawyków żywieniowych

2024-09-25 14:52

Istnieje długa lista czynników ryzyka występowania udaru mózgu. Nie na wszystkie mamy wpływ, czasem w grę wchodzą obciążenia genetyczne, płeć, czy rasa. Niemniej są też codzienne nawyki, które zdecydowanie przybliżają nas do poważnych problemów ze zdrowiem. Tym razem wbrew pozorom nie będziemy mówić o tłustym mięsie, papierosach, czy alkoholu, ale o z pozoru niewinnych zwyczajach.

Tak zmniejszysz ryzyko udaru mózgu. Zrezygnuj z tych 2 nawyków żywieniowych
Autor: Fot. Getty Images

Udar mózgu może być krwotoczny lub niedokrwienny, jednak bez względu na rodzaj stanowi zagrożenie życia. Z raportu Narodowego Funduszu Zdrowia z 2023 roku wynika, że w Polsce odnotowano aż 74,7 tys. przypadków udaru niedokrwiennego, z czego 89% to były udary pierwszorazowe. To pokazuje, jak wciąż aktualny i powszechny jest to problem. Wielu z tych historii można by uniknąć, zmieniając nawyki.

Niewydolność serca, zawał, udar. Polacy zmagają się z powikłaniami po groźnej infekcji

Unikaj tych błędów. Chroń się przed udarem mózgu

Podczas Światowego Kongresu Udarowego w Abu Zabi naukowcy zaprezentowali badania opublikowane na łamach The Lancet Neurology. Szacuje się, że tylko w 2021 roku z powodu udaru zmarło na całym świecie ponad 7 mln ludzi. Niestety prognozy na przyszłość wcale nie są optymistyczne i grono ekspertów uważa, że w 2050 roku ta liczba wzrośnie do 10 mln. 

Badacze wskazali, że spożywanie bezalkoholowych napojów gazowanych oraz dieta uboga w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 to dwa spośród 23 czynników, które odpowiadają nawet za osiem na dziesięć przypadków udaru mózgu.

Skoro wiemy już, że gazowane napoje niezawierające alkoholu mają wpływ na występowanie udarów, warto przyjrzeć się tej kwestii nieco bliżej. Otóż głównym winowajcą w tym względzie jest cukier. W tego typu produktach jest go całkiem sporo i występuje również w formie syropów, a to zwiększa ryzyko udaru.

Badacze wskazują, że dieta uboga w kwasy tłuszczowe omega-6 także przyczynia się do występowania udaru. To ten składnik w diecie poprawia przepływ krwi w tętnicach, więc kiedy go zabraknie łatwiej o tworzenie się zakrzepów, które mogą skończyć się udarem niedokrwiennym.

W czasie prezentowania badań nie zabrakło również odniesienia do roli przetworzonej żywności, czy zanieczyszczeń powietrza, a także wzrostu temperatur. Jednym słowem, o ile nie na wszystkie czynniki mamy wpływ, to zdecydowanie warto kolejny raz przyjrzeć się diecie.

5 zaleceń na przyszłość, czyli co możemy zrobić, by uniknąć udaru?

Światowy Kongres poza analizą czynników ryzyka skupił się na priorytetach, które w skali globalnej mają szansę zredukować liczbę udarów. Opracowano pięć następujących zaleceń na przyszłość:

  1. Ocena luk i nadanie priorytetu opiece nad udarem mózgu w globalnych, krajowych i regionalnych planach zdrowotnych.
  2. Inwestowanie w infrastrukturę wspierającą takie usługi jak tromboliza i trombektomia.
  3. Dbanie o rozwój umiejętności pracowników.
  4. Zapewnienie, że struktury płatności mogą wspierać najnowocześniejszą opiekę nad udarem mózgu.
  5. Stworzenie strategii wykorzystania oszczędności związanych z najnowocześniejszą opieką nad pacjentami z ostrym udarem mózgu w systemach opieki zdrowotnej.

Eksperci zaznaczają, że kontrola ciśnienia krwi mogłaby zapobiec nawet 120 mln udarów w latach 2023-2050. Niestety wiele z tych szans na uratowanie życia może zostać zaprzepaszczonych z różnych przyczyn w zależności od kraju. 

Wciąż odnotowuje się problem z niedoborem wyspecjalizowanych pracowników, czy sprzętu oraz różnych problemów logistycznych takich jak duże odległości do poszczególnych ośrodków specjalistycznych.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki