Ta czekolada uchroni cię przed osteoporozą? Polski naukowiec wynalazł wyjątkowo pyszny suplement
Osteoporoza to już jedna z chorób cywilizacyjnych. To z jej powodu dochodzi do wielokrotnych złamań, nie tylko rąk czy nóg, lecz także kręgów, a nawet kości udowej. A tego typu urazy mogą pozbawić nas sprawności na długi czas. Nauka jednak nie daje za wygraną. Przykładem jest dr inż. Bartosz Błoński, który stworzył specjalną czekoladę, która uzupełnia dietę u osób cierpiących na osteoporozę.
Dr inż. Bartosz Błoński w ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu zaprojektował czekoladę wzbogaconą o witaminy D3 i K2 oraz wapń. Ten nietypowy i zapewne smaczny produkt wspomoże chorych na osteoporozę.
Czekolada na stawy. Jak działa najnowsze odkrycie?
Już na wstępie należy zaznaczyć, że wspomniana czekolada nie jest produktem leczniczym, ale formą uzupełnienia diety. To właśnie braki poszczególnych witamin i minerałów przyczyniają się do występowania i rozwoju osteoporozy. Stąd zadaniem czekolady będzie dostarczenie do organizmu niezbędnych wartości.
Jak informuje portal “Med Express” w czekoladzie nie będzie sacharozy. Zamiast tego rodzaju cukru, producenci mają skorzystać z cukru brzozowego, czyli ksylitolu. Dodatkowo czekolada musi spełniać warunki wskazane przez naukowca takie jak:
- naturalne pochodzenie surowców,
- wzbogacenie w prozdrowotne składniki,
- ma przypominać żywność tradycyjną.
Jedząc moją czekoladę, nie odróżnimy jej od tej zwykłej. Na pomysł wpadłem, gdy patrzyłem, jakie ilości różnych leków i suplementów zażywają codziennie moi dziadkowie - wyjaśnia wynalazca.
Farmaceuta dodaje, że dzięki spożywaniu wynalezionej przez niego czekolady można połączyć przyjemne z pożytecznym. Zwłaszcza że osteoporozę leczy się między innymi za pomocą określonej suplementacji z witaminą D3.
Co więcej, taki produkt przyczynia się do promowania zapobiegania osteoporozy oraz znaczenia żywności funkcjonalnej. Specjalista dodaje, że realizacja zamierzonego celu wymagała rozwiązania wielu problemów zarówno w zakresie naukowym jak i technologicznym.
Należało określić dawki poszczególnych substancji aktywnych farmakologicznie. Dodatkowo konieczne było opracowanie formy wprowadzenia ww. substancji do czekolady, tak aby nie wpływać na jej właściwości sensoryczne.
Osteoporoza pod lupą. Problem XXI wieku
Na terenie Unii Europejskiej do 30 sekund dochodzi do złamania spowodowanego osteoporozą. Wszystko za sprawą faktu, że tego typu schorzenie wiąże się z zanikiem tkanki kostnej. Już po 30 roku życia zauważany jest proces utraty masy kostnej, dlatego warto choć raz w życiu wykonać badania gęstości kości.
Przyczyny osteoporozy są zróżnicowane. Jednym z powodów jest niedobór wapnia, czy witaminy D. Jednak czynników ryzyka jest znacznie więcej, a są nimi:
- w przypadku kobiet zakończenie miesiączkowania przed 40. rokiem życia,
- skłonność genetyczna,
- palenie tytoniu,
- niedobory białka w okresie rozwoju,
- nadmiar białka w diecie,
- siedzący tryb życia,
- choroby tarczycy,
- choroby wątroby,
- choroby jelit,
- choroby nerek,
- choroby stawów.
Osteoporoza dotyka nie tylko ludzi starszych, ale niemal każdą grupę społeczną. Naukowcy przeprowadzili metaanalizę, z której wynika, że częstość występowania osteoporozy na świecie wynosi 18,3 proc.
Natomiast w odniesieniu do samych kobiet częstość występowania osteoporozy na świecie wynosiła 23,1 proc. W przypadku mężczyzn wynik procentowy wynosi 11,7 proc. Najwyższą częstość występowania osteoporozy odnotowano w Afryce 39,5 proc.