Szkodliwe substancje w trzech popularnych herbatach. GIS pilnie wycofuje produkty
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał kilka partii trzech popularnych marek herbat, w tym marki Sir Roger i Lord James. Jak poinformowano, mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów, zwłaszcza dzieci. W dwóch herbatach stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych, w jednej natomiast przekroczenie norm pozostałości szkodliwego dla ludzi pestycydu.
Szczegóły wycofanych herbat
O szczegółach Główny Inspektorat Sanitarny poinformował m.in. za pośrednictwem mediów społecznościowych. Jak poinformowano, chodzi o trzy popularne produkty:
1. Herbata czarna liściasta Yunan, 100 g oraz 1000 g. W wyniku kontroli stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu.
- Marka: EDAL
- Numer partii: 518
- Najlepiej spożyć przed końcem: 08.2026
- Kraj pochodzenia: Wietnam
- Producent: EDAL II Sp. z o.o., Żychów 41, 62-850 Lisków
2. Produkt: EARL GREY, herbata czarna aromatyzowana, ekspresowa, 200g. W wyniku kontroli stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.
- Marka: SIR ROGER
- Najlepiej spożyć przed końcem / Numer partii: 12.2025/0041
- Producent: Roger Sp. z o. o., ul. Nowoursynowska 112, 02-979 Warszawa
3. Herbata Czarna Earl Grey ,,LORD JAMES” Premium Quality Tea. W wyniku kontroli stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.
- Marka: LORD JAMES
- Numer partii: 098/2022
- Data produkcji: 10/2022
- Data minimalnej trwałości: 10.2025
- Wyprodukowano w Kenii na zlecenie: Livee Polska sp. z o.o., ul. Zarzecze 136A, 30-134 Kraków.
"Mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia"
We wszystkich trzech komunikatach napisano, że spożycie produktów o podanych numerach partii może stwarzać zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza w przypadku dzieci. Wykryte w dwóch herbatach alkaloidy pirolizydynowe (AP) są toksynami, które naturalnie występują w wielu roślinach i chronią je przed szkodnikami.
Do produktów spożywanych przez ludzi i do paszy zwierząt mogą się dostać na skutek zanieczyszczenia pól uprawnych konkretnymi gatunkami roślin. Dlatego wykrywa się je nie tylko w herbatach, ale też w produktach zbożowych, a także w mlekach, jogurtach czy mięsie. Spożyte przez ludzi mogą doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Są potencjalnie rakotwórcze, mogą prowadzić do problemów z koncentracją, wywoływać biegunkę a nawet marskość wątroby.
Z kolei antrachinon, podobnie jak inne pestycydy, może zaburzać gospodarkę hormonalną, działać mutagennie i potencjalnie rakotwórczo.