Szkodliwe substancje w trzech popularnych herbatach. GIS pilnie wycofuje produkty

2024-04-13 8:49

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał kilka partii trzech popularnych marek herbat, w tym marki Sir Roger i Lord James. Jak poinformowano, mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów, zwłaszcza dzieci. W dwóch herbatach stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych, w jednej natomiast przekroczenie norm pozostałości szkodliwego dla ludzi pestycydu.

Szkodliwe substancje w trzech popularnych herbatach. GIS pilnie wycofuje produkty
Autor: Getty Images

Szczegóły wycofanych herbat

O szczegółach Główny Inspektorat Sanitarny poinformował m.in. za pośrednictwem mediów społecznościowych. Jak poinformowano, chodzi o trzy popularne produkty:

1. Herbata czarna liściasta Yunan, 100 g oraz 1000 g. W wyniku kontroli stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu.

  • Marka: EDAL
  • Numer partii: 518
  • Najlepiej spożyć przed końcem: 08.2026
  • Kraj pochodzenia: Wietnam
  • Producent: EDAL II Sp. z o.o., Żychów 41, 62-850 Lisków

2. Produkt: EARL GREY, herbata czarna aromatyzowana, ekspresowa, 200g. W wyniku kontroli stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.

  • Marka: SIR ROGER
  • Najlepiej spożyć przed końcem / Numer partii: 12.2025/0041
  • Producent: Roger Sp. z o. o., ul. Nowoursynowska 112, 02-979 Warszawa

3. Herbata Czarna Earl Grey ,,LORD JAMES” Premium Quality Tea. W wyniku kontroli stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych.

  • Marka: LORD JAMES
  • Numer partii: 098/2022
  • Data produkcji: 10/2022
  • Data minimalnej trwałości: 10.2025
  • Wyprodukowano w Kenii na zlecenie: Livee Polska sp. z o.o., ul. Zarzecze 136A, 30-134 Kraków.
Czy herbata jest zdrowa? Jakie właściwości lecznicze posiada herbata?

"Mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia"

We wszystkich trzech komunikatach napisano, że spożycie produktów o podanych numerach partii może stwarzać zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza w przypadku dzieci. Wykryte w dwóch herbatach alkaloidy pirolizydynowe (AP) są toksynami, które naturalnie występują w wielu roślinach i chronią je przed szkodnikami.

Do produktów spożywanych przez ludzi i do paszy zwierząt mogą się dostać na skutek zanieczyszczenia pól uprawnych konkretnymi gatunkami roślin. Dlatego wykrywa się je nie tylko w herbatach, ale też w produktach zbożowych, a także w mlekach, jogurtach czy mięsie. Spożyte przez ludzi mogą doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Są potencjalnie rakotwórcze, mogą prowadzić do problemów z koncentracją, wywoływać biegunkę a nawet marskość wątroby.

Z kolei antrachinon, podobnie jak inne pestycydy, może zaburzać gospodarkę hormonalną, działać mutagennie i potencjalnie rakotwórczo.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki