Syrop lawendowy: na odchudzanie, ból brzucha, odprężenie. Jak go zrobić [PRZEPIS]
Syrop lawendowy nie tylko pięknie pachnie - ma też szereg cennych dla zdrowia właściwości. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnego zachodu: łatwo możesz zrobić go w domu z lawendy kupionej na targu lub wyhodowanej na parapecie. Poznaj właściwości syropu lawendowego i najprostszy przepis na syrop z lawendy.
Lawenda - również w Polsce - kwitnie mniej więcej od drugiej połowy czerwca do końca lipca. Warto ją zbierać nie tylko dlatego, że jej zapach (dla niektórych niezwykle przyjemny) odstrasza mole. Lawendę można wykorzystać do przygotowania domowych kosmetyków, mieszanki wyciszającej lub aromatycznego syropu lawendowego.
Syrop z kwiatów lawendy - ze względu na cenne właściwości samych kwiatów, które zawierają m.in. olejek eteryczny oraz substancje czynne, w tym garbniki, flawonoidy, kumaryny, fitosterole czy sole mineralne i kwasy organiczne - ma wiele zastosowań.
Pity w chwilach stresu lub wzmożonego napięcia (również przedmiesiączkowego) pomoże zrelaksować się i wyciszyć. Łagodzi bóle głowy i niektóre migreny, pomaga zmniejszyć napięcie mięśni, a nawet łagodzi wzdęcia oraz kolki i sprzyja odchudzaniu, pobudza bowiem wydzielanie soków żołądkowych. Ma także właściwości lekko moczopędne, działa bakteriobójczo, ułatwia zasypianie. Do czego wykorzystać syrop lawendowy? Na przykład jako podstawę letniej, orzeźwiającej lemoniady, przyrządzonej z gazowaną wodą mineralną, odrobiną soku z cytryny i listkiem bazylii. Syrop lawendowy można też dodawać do herbaty lub - jeśli lubisz takie połączenia - do kawy, a także polać nim lody, chociaż - ze względu na jego dosyć specyficzny smak - nie każdemu może to odpowiadać.
Polecany artykuł:
A jak przyrządzić syrop lawendowy? Poniżej znajdziesz najprostszy przepis na syrop z lawendy. Składniki:
- Litr wody
- Szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek
- Szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- Sok wyciśnięty z limonki
- 5 łyżek miodu
Zagotuj litr wody, dodaj cukier, a gdy się rozpuści, wsyp kwiaty lawendy i dodaj miód. Całość gotuj pod przykryciem około 10 minut - pod koniec gotowania dodaj sok z limonki i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie przecedź syrop przez sitko o bardzo gęstych oczkach lub przez gazę i wlej do słoiczków.
Inny przepis:
- Litr wody
- Szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek
- 1 kg cukru
- Sok z trzech cytryn
Rozpuść cukier w gotującej się wodzie (co jakiś czas mieszaj, by cukier się nie przypalił). Gdy już się rozpuści, wlej sok wyciśnięty z cytryn i wsyp kwiaty lawendy. Całość gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejny kwadrans, potem odstaw, by syrop przestygł, przecedź przez sitko o małych oczkach lub przez gazę i przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków - wcześniej, ale już po odcedzeniu możesz syrop ponownie zagotować.
Polecany artykuł:
Porady eksperta