Suplementacja cynku szkodzi zdrowiu? Jego nadmiar odkłada się w ważnych narządach
Cynk pełni wiele odpowiedzialnych funkcji, niezbędnych do prawidłowego działania organizmu. Odpowiedni poziom tego pierwiastka wspiera odporność, pamięć i koncentrację, poprawia kondycję włosów i skóry oraz łagodzi objawy wielu schorzeń przewlekłych. Jednak nadmiar cynku może przynieść niebezpieczne dla zdrowia efekty.
Rola cynku w organizmie
Cynk w organizmie człowieka jest niezbędny - znajduje się w każdej komórce naszego ciała. Lista jego zasług dla zdrowia jest bardzo długa:
- odpowiednio utrzymany poziom cynku wspiera układ odpornościowy chroniąc przed infekcjami
- to dzięki niemu jesteśmy w stanie odczuwać smaki i zapachy
- poprawia kondycję włosów, skory i paznokci
- wspiera pamięć i sprawność intelektualną
- przyspiesza procesy gojenia się ran
- chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem
- jest niezbędny dla aktywności ponad 300 enzymów, które wpływają m.in. na trawienie
- jest niezbędny do produkcji wielu hormonów, w tym insuliny
- i wiele innych
Nadmiar cynku powoduje niedobór miedzi
O zapotrzebowaniu na cynk decydują czynniki, takie jak płeć i wiek. Istnieje wiele dowodów na to, że zarówno niedobór, jak i nadmiar cynku może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Nadmiar cynku odkłada się w ważnych narządach - w nerkach i wątrobie, co może zakłócać wchłanianie miedzi i powodować jej niedobór. Z tego powodu podczas dłuższej suplementacji cynku należy zadbać o dostarczenie do organizmu miedzi.
Niedobór miedzi - objawy i skutki
Zaburzony proces wchłaniania miedzi skutkuje niedoborem tego pierwiastka w organizmie. Może to mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu i powodować schorzenia neurologiczne.
Objawy towarzyszące niedoborom miedzi w organizmie to przede wszystkim:
- osłabiona odporność
- zaburzenia pamięci i koncentracji
- nadpobudliwość,
- nieprawidłowe ciśnienie krwi
- osłabienie mięśni
Czy wystarczy cynk zawarty w pożywieniu?
Niewątpliwie do utrzymania prawidłowego poziomu cynku w organizmie poleganie wyłącznie na produktach spożywczych może nie wystarczyć. Zanim jednak podejmiesz decyzję o wdrożeniu suplementów, warto spróbować zwiększyć przyswajalność tego pierwiastka.
Jak to zrobić? Przede wszystkim, pokarmy bogate w cynk należy łączyć np. z białkami zwierzęcymi. Ponadto, dietę warto wzbogacić w produkty zawierające kwas cytrynowy (m.in. truskawki, porzeczki, maliny).