Stosujesz ten popularny kuchenny trik? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

2022-05-31 11:18

Wymioty i "najgorsza biegunka, jaką miałeś w życiu" - to, zdaniem ekspertów z amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) może spotkać osoby, które za pomocą triku zaprezentowanego na TikToku chciałyby przedłużyć świeżość awokado. Mimo że ostrzeżenie dotyczy konkretnie awokado, można je odnieść również do innych owoców.

Stosujesz ten popularny kuchenny trik? Możesz sobie poważnie zaszkodzić
Autor: Getty Images

Chodzi o film, na którym pokazano, w jaki sposób przechowywać w wodzie pokrojone awokado, by nie zbrązowiało i było świeże dużo dłużej, niż to przechowywane w tradycyjny sposób. Zdaniem użytkowników, którzy film powielają, awokado może tak przetrwać nawet przez miesiąc, nie tracąc wyglądu ani smaku. 

FDA ostrzega przed tą praktyką

Przed stosowaniem tego triku zdecydowanie ostrzega jednak Agencja ds. Żywności i Leków. Jak twierdzą eksperci FDA, na powierzchni awokado obecne są różne patogeny, w tym Listeria monocytogenes i Salmonella, które w trakcie przechowywania w wodzie mogą się rozmnażać.

Przeprowadzone przez naukowców z FDA badania wykazały, że Listeria monocytogenes ma potencjał do infiltracji i internalizacji w miąższu awokado po zanurzeniu w pojemniku z wodą i trzymaniu go w lodówce przez 15 dni. W takim przypadku zanieczyszczeń nie będzie w stanie usunąć nawet dezynfekcja powierzchni skóry awokado przed krojeniem. 

Inne przeprowadzone przez FDA badanie wykazało, że Listeria monocytogenes  może przedostać się przez skórkę awokado i do wnętrza owocu, jeśli owoc jest trzymany w pojemniku z wodą w lodówce.

Po interwencji FDA oryginalny filmik zniknął co prawda z konta autora na TikToku, jednak nadal jest dostępny w sieci, a użytkownicy mediów społecznościowych przekazują sobie ten trik zarówno na tym, jak i na innych portalach.

Objawy zakażenia to przede wszystkim bardzo silne wymioty i biegunka, a także gorączka. Z szacunków CDC - amerykańskiego Centrum Kontrolo i Prewencji Chorób - wynika, że tylko w USA bakterie salmonelli są rocznie przyczyną około 1,35 miliona infekcji, 26 500 hospitalizacji i 420 zgonów.  Z kolei na listeriozę każdego roku w USA choruje 1600 osób, a 260 umiera.

Czy badania gastrologiczne są bolesne?

Przez tym trikiem przestrzegają tiktokowi lekarze

Odpowiedzią na viralowy trik z TikToka są filmy, jakie na portalu zamieszczają sami lekarze, przerażeni nową modą. Jedną z takich lekarek jest popularna na amerykańskim TikToku dr Erin Carter. 

Lekarka potwierdziła w swoim filmie, że samo umycie awokado przed zanurzeniem go w wodzie nie rozwiązuje problemu, ponieważ bakterie  przenikają przez skórkę i mnożą się bezpośrednio w miąższu. A owoc najlepiej przechowywać w tradycyjny sposób: w lodówce lub na blacie kuchennym w zacienionym miejscu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki