"Stan przedcukrzycowy: dieta i plan działania. Jak ustrzec się przed cukrzycą i żyć zdrowiej" już w sprzedaży!
Diagnoza stanu przedcukrzycowego, która pociąga za sobą konieczność zmiany stylu życia oraz odżywiania, każdemu może wydać się przytłaczająca. "Stan przedcukrzycowy: dieta i plan działania. Jak ustrzec się przed cukrzycą i żyć zdrowiej", to obowiązkowa pozycja dla osób, które chcą uniknąć stanu przedcukrzycowego i związanych z nim konsekwencji. Świadome i uważne jedzenie oraz dieta bogata w produkty roślinne pomogą ci uchronić się przed cukrzycą.
"Stan przedcukrzycowy to zaburzenie metaboliczne występujące zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Objawia się tym, że stężenie cukru (glukozy) we krwi, czyli glikemia, jest wyższe niż normalnie, ale nie aż tak wysokie jak w przypadku cukrzycy. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie „Clinical Diabetes and Endocrinology” wskazują, że u 10–25% osób w stanie przedcukrzycowym, które nie zmienią stylu życia ani diety, w ciągu 3–5 lat rozwinie się cukrzyca typu 2, zwana też cukrzycą insulinoniezależną, a u 70% nastąpi to w późniejszym okresie" - czytamy w publikacji.
Na to zaburzenie cierpi na świecie 352,1 miliona ludzi w wieku 20–79 lat. To aż 7,3% światowej populacji dorosłych. Dlatego tak ważna jest profilaktyka lub odpowiednie podejście do tego schorzenia.
"Stan przedcukrzycowy: dieta i plan działania. Jak ustrzec się przed cukrzycą i żyć zdrowiej" zawiera przejrzyste informacje dotyczące przyczyn rozwoju stanu przedcukrzycowego i czynników ryzyka. W tej książce znajdziesz holistyczny plan działania:
- jak rozsądnie zmodyfikować dietę,
- jak utrzymać ciało w dobrej formie,
- w jaki sposób uspokoić umysł,
- oraz jak zapobiegać cukrzycy dzięki uważnemu żywieniu i zdrowym posiłkom, bazującym na roślinnych podstawach.
Oprócz przydatnych porad publikacja zawiera 50 pysznych przepisów, dwutygodniowy jadłospis oraznarzędzia pomagające zapanować nad zdrowymi nawykami.
Autorką tego poradnika jest Alice Figueroa – dyplomowana dietetyczka, specjalistka z dziedziny zdrowego żywienia, trenerka i edukatorka programu zapobiegania cukrzycy. Wielokrotnie nagradzana mistrzyni naturalnego żywienia, konsultantka i krytyczka międzynarodowych publikacji z tej dziedziny. Autorka bloga www.aliceinfoodieland.com, na którym można znaleźć dietetyczne treści, przepisy i plany żywieniowe.