Sprawdzili, czy wino chroni przed rakiem. Jeden rodzaj "podwyższa ryzyko"
Czerwone wino jest często uważane za zdrowy wybór, a wiele osób wierzy, że wysoka zawartość resweratrolu – przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych – m.in. daje ochronę przed rakiem. Specjaliści z Brown University (USA) postanowili to sprawdzić.

Naukowcy porównali działanie czerwonego i białego wina w zakresie ryzyka zachorowania na raka. Żadne z win okazało się nie chronić, a białe wręcz może podwyższać zagrożenie.
Jak przypominają specjaliści z Brown University (USA), czerwone wino jest często uważane za zdrowy wybór, a wiele osób wierzy, że wysoka zawartość resweratrolu – przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych – m.in. daje ochronę przed rakiem.
W swoim projekcie zespół ten porównał ryzyko zachorowania na raka związane z konsumpcją czerwonego i białego wina, analizując 42 badania obserwacyjne, obejmujące niemal 96 tys. uczestników.
Białe czy czerwone wino? Które jest gorsze dla zdrowia?
Po pierwsze, naukowcy nie znaleźli wyraźnych dowodów na to, że czerwone wino zmniejsza ryzyko raka. "Przeprowadziliśmy kompleksową metaanalizę, aby ocenić, czy czerwone wino jest rzeczywiście zdrowszym wyborem, niż białe" – mówi prof. Eunyoung Cho, autorka pracy opublikowanej w magazynie "Nutrients".
W naszej analizie uwzględniliśmy jak najwięcej badań epidemiologicznych, które osobno sprawdzały związek między spożyciem czerwonego i białego wina a ryzykiem nowotworów. Wyniki nie wykazały istotnej różnicy w ogólnym ryzyku zachorowania na raka między czerwonym a białym winem. Jednak zaobserwowaliśmy różnicę w przypadku ryzyka raka skóry. Konkretnie, spożycie białego wina - ale nie czerwonego - było powiązane ze zwiększonym ryzykiem tego nowotworu
– dodaje.
Z wykonanych przez badaczy obliczeń wynika, że regularne spożycie białego wina podnosi ryzyko raka skóry średnio o 22 proc. w porównaniu do wina czerwonego.
Stojące za tym mechanizmy pozostają nieznane. Badacze spekulują, że konsumpcja wina sprzyja ryzykownym zachowaniom, takim jak nadmierna ekspozycja na słońce czy ultrafioletowe światło solariów. Nie wyjaśnia to jednak, dlaczego tylko wino białe podnosi ryzyko.
Alkohol uszkadza DNA
Badanie wykazało również silniejszy związek między spożyciem białego wina a zwiększonym ogólnym ryzykiem zachorowania na raka u kobiet. Odkrycie to wymaga dalszych badań nad potencjalnymi mechanizmami leżącymi u jego podstaw – stwierdzają naukowcy.
Przypominają jednocześnie, że etanol zawarty w napojach alkoholowych jest w organizmie przekształcany w związki, które uszkadzają DNA i białka, przyczyniając się do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka.
Badacze przywołują statystyki, według których w 2020 roku nadmierne spożycie alkoholu było powiązane z ponad 740 000 przypadkami nowotworów na całym świecie, co stanowiło 4,1 proc. wszystkich zachorowań.
