Spożywanie większej ilości warzyw nie uchroni przed chorobami serca. Zaskakujące wyniki badań
Najnowsze badanie brytyjskich naukowców, opublikowane 21 lutego 2022 r., sugeruje, że spożywanie warzyw każdego dnia może mieć niewielki wpływ na zachowanie serca w zdrowiu. Czy to prawda?
Naukowcy przeanalizowali diety około 400 000 Brytyjczyków. Na początku badania poproszono ludzi o oszacowanie, ile surowych i gotowanych warzyw spożywali każdego dnia. Naukowcy obserwowali te osoby przez następne 10 lat, aby zobaczyć, u jakiej liczby rozwinęły się choroby sercowo-naczyniowe.
Wyniki są zaskakujuące. Okazuje się, że spożywanie większej ilości warzyw, zwłaszcza gotowanych, nie zmniejsza ryzyka udaru, zawału i innych chorób serca, a także nie ma wpływu na zgon w wyniku tych chorób.
Dr Qi Feng, epidemiolog z Departamentu Zdrowia Populacji Nuffield na Uniwersytecie Oksfordzkim, twierdzi, że podczas badań nie znaleziono dowodów na to, że warzywa (zwłaszcza gotowane) mogą uchronić przed występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego.
Wyciągnięto jednak ciekawe wnioski, mianowicie spożywanie warzyw w formie surowej może w nieznacznym stopniu przyczynić się do prewencji chorób serca, natomiast spożywanie warzyw gotowanych nie ma na to żadnego wpływu.
Dalsza część badań bierze pod uwagę to, że spożywanie warzyw może być tylko pozornym czynnikiem wpływającym na prewencję chorób serca, gdyż głównymi aspektami mającymi znaczący wpływ na zdrowie jest przede wszystkim ogólny styl życia, dieta oraz aktywność fizyczna.
Wszystko dlatego, że wśród przebadanych osób mogły znaleźć się takie, które spożywają duże ilości warzyw świadomie, gdyż prowadzą zdrowy styl życia i przestrzegają odpowiedniej diety, jak i takie, które dopiero zaczęły jeść większe ilości warzyw w wyniku pogorszenia się stanu zdrowia i pojawienia się chorób układu sercowo naczyniowego.
Jak podkreśla dr Tom Sanders, emerytowany profesor żywienia i dietetyki w King's College London, „odkrycia te nie powinny wskazywać, że spożywanie większej ilości warzyw nie ma korzyści dla zdrowia, zwłaszcza dla układu sercowo-naczyniowego”.
Polecany artykuł: