Sposób parzenia kawy ma znaczenie. Może wydłużyć życie

2022-08-30 13:06

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Ze względu na zawartość kofeiny pobudza i daje szybki zastrzyk energii. Australijscy naukowcy zwracają uwagę, że odpowiedni sposób parzenia kawy ma duży wpływ na jej jakość, ale nawet może wydłużyć życie.

Młoda kobieta pije kawę
Autor: Getty Images

Kawa to nie tylko popularny napój, ale także dość częsty temat badań naukowych. Od wielu lat uczeni biorą pod lupę jej właściwości i dowodzą jej prozdrowotnego działania. Niedawno ukazała się analiza opracowana przez grupę australijskich naukowców z University of Newcastle. Według ekspertki Emmy Beckett to, czy jest dla nad zdrowa, "zależy od tego jak jest parzona oraz od naszych nawyków i biologii"

Stężenie kofeiny w różnych rodzajach kaw

Jeśli chcemy, aby kawa miała duża zawartość kofeiny, wtedy najlepiej wybrać espresso, czyli ziarna kawy są parzone w bardzo małej ilości wody. Dlaczego? Ten rodzaj kawy jest gęstszy i bardziej skoncentrowany niż zwykła kawa parzona. Filiżanka małej mocnej kawy zawiera do 4,2 mg/ml kofeiny.

Kawiarka, zwana potocznie moką, jest dobrą alternatywą do parzenia intensywnej kawy w warunkach domowych. Jest stosunkowo słabszym naparem zawierającym nawet dwa razy mniej kofeiny niż espresso. Dlatego, że ziarenka kawy do przygotowania espresso są najdrobniej mielone, a więc woda ma szansę wydobyć z nich więcej ekstraktu. Jak wyjaśniła ekspertka, do wtłaczania różnych związków wykorzystuje się ciśnienie, co przekłada się na wydajność parzenia. Jej zdaniem nie ma znaczenia to, jak długo kawa jest parzona. Dlatego, że na początku parzenia espresso kofeina wnika do wody i dzięki temu łatwo się w niej rozpuszcza.

To, ile przyjmiemy kofeiny, zależy od wielkości porcji kawy. Espresso jest serwowana w niewielkich ilościach – filiżanka, w jakiej jest podawana, powinna mieć max. 90 ml objętości. Emma Beckett podkreśla, że tym sposobem wypijamy za jednym razem blisko 150 mg kofeiny. Inne kawy, na przykład kawę parzoną na zimno, czyli cold brew coffee, pije się z dużych filiżanek lub szklanek.

Uzyskiwanie kofeiny z grama kawy zależy od metody przygotowania. Przy parzeniu espresso otrzymuje się średnio 10,5 mg/g, a przy innych sposobach parzenia od 9,7 do 10,2 mg/g. Jedynie w przypadku parzenia kawy przy użyciu praski francuskiej można uzyskać kofeiny nieco mniej, bo 6,9 mg/g.

W formie 24: Dieta na dobry humor

Kawa zawiera nie tylko kofeinę

Ekspertka wskazuje, że na moc kawy ma wpływ zarówno kofeina, jak i zawarte w ziarnach setki substancji. Zidentyfikowano w nich do tej pory ponad 1000 różnych związków. To one wraz z kofeiną dają ten niepowtarzalny aromat i smak.- Każdy z tych związków ma swój własny wzorzec ekstrakcji i co więcej, mogą wchodzić ze sobą w interakcje, hamując lub wzmacniając efekt – dodaje. Są to między innymi tłuszcze, które tworzą brązową piankę na powierzchni napoju. Ponadto zarówno espresso, jak i moka sprawiają, że przenika do płynu znacznie więcej substancji stałych. Oznacza to, że kawa nie jest taka wodnista, lecz mocna i wyrazista.

Natomiast smak kawy zależy od specyfiki receptorów wykrywających gorzki smak, a te z kolei od naszych genów i nawyków. Chodzi o to, że właściwie każdy z nas może inaczej odczuwać smak i inaczej reagować na kofeinę.

Nie ma jednak wciąż pewności, czy i jaka kawa jest najlepsza dla zdrowia. Bardzo ostrożnie podaje, że może to być kawa najpewniej filtrowana ze względu na mniejszą zawartość diterpenów, mających związek z wyższym poziomem "złego" cholesterolu (LDL). Wyglądałoby na to, aby osoby w podeszłym wieku sięgały przede wszystkim po ten rodzaj kawy.

W opinii naukowców kawa niefiltrowana wiązała się z wyższą śmiertelnością niż ta filtrowana, z kolei napar filtrowany z niższą śmiertelnością niż brak konsumpcji kawy. Wywnioskowali zatem, że tak naprawdę każdy z nas musi zdecydować, co jest dla niego najlepsze.

Wyniki badania ukazały się w czasopiśmie "European Journal of Peventive Caridology".

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki