Sanepid ostrzega przed produktem z salmonellą!
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował właśnie o wykryciu w popularnej przyprawie "Papryka słodka mielona" firmy Carum bakterii z gatunku Salmonella enterica, które mogą wywołać ciężkie zatrucie pokarmowe. Trwa wycofywanie produktu ze sklepów.
Chodzi dokładnie o produkt Papryka słodka mielona firmy Carum, 20 g, o numerze partii: 10 2021/1143.
Bakteria została wykryta podczas kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. - znaleziono ją w dwóch z pięciu badanych próbek papryki mielonej w opakowaniach 20 g i w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną.
Dlatego też 12 sierpnia sanepid zdecydował o wycofaniu jej z obrotu, uzasadniając swą decyzję tak: "Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe".
Czym może skutkować zatrucie salmonellą?
Pałeczki salmonelli, czyli paraduru, są bardzo niebezpieczne dla człowieka. Zwykle wywołują zatrucia pokarmowe, ale mogą też doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.
Pierwsze objawy zatrucia tą bakterią pojawiają się kilka, a nawet kilkanaście godzin po spożyciu skażonego produktu. Są to najczęściej:
Zatrucie salmonellą leczy się zwykle przy pomocy diety i węgla aktywnego, ale jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk. W cięższych przypadkach nie obędzie się bez szpitala. W skrajnych przypadkach zakażenie tą groźną bakterią może się skończyć sepsą.
Dokładne dane wycofanego produktu:
- Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
- Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
- Kraj pochodzenia: HISZPANIA
- Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny