Salmonella wykryta w jajach. GIS wydał ostrzeżenie

2024-09-11 9:24

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów. W wyniku kontroli wykryto obecność bakterii Salmonelli w partii jajek. Eksperci podkreślają, że ich spożycie wiąże się z nieprzyjemnymi konsekwencjami.

Salmonella wykrywa w jajach. GIS wydał ostrzeżenie
Autor: Getty Images Salmonella wykrywa w jajach. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał niedawno ostrzeżenie dotyczące partii jaj, w których wykryte zostały pałeczki Salmonella. Jak informują na swojej stronie, W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w 1 z 5 próbek wskazanego produktu wykryta została Salmonella spp.

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Salmonella w jajkach

Jeśli chodzi o produkt, to są to Świeże jaja, klasa A, 3 - jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L. Numer partii to 22.09.2024, a jego termin przydatności do spożycia upływać będzie 22 września 2024 roku.

Podany został również kod kreskowy, czyli: 5 987463 142650. Producentem produktu, którego dotyczy ostrzeżenie jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.

Na stronie GIS pojawiły się również działania podjęte już przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli. Jak można się dowiedzieć, właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił odbiorcę, czyli Spółdzielnie Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700 o konieczności wycofania jaj z rynku.

Wciąż prowadzone są jednak dalsze postępowania wyjaśniające w tej sprawie przez organy urzędowej kontroli żywności.

Partii objętej komunikatem nie należy spożywać, a w przypadku pojawienia się objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu ww. produktu, konieczne będzie skontaktowanie się z lekarzem.

Jajka – zdrowie w skorupce

Salmonella - garść najważniejszych faktów. Skąd, objawy i leczenie

Salmonella jest odpowiedzialna za dolegliwości żołądkowo-jelitowe, czy też zatrucie pokarmowe. Bakterii z grupy Salmonella enterica nie należy bagatelizować, ponieważ mogą one doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.

Salmonelle najczęściej można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak jajka, mięso czy mleko. Mogą ją jednak przenosić również muchy i gryzonie. Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawiać się nawet po 8 godzinach od zjedzenia skażonego produktu.

Wśród najczęstszych pierwszych objawów wymienia się:

  • ból brzucha,
  • ból głowy,
  • wymioty
  • biegunkę,
  • podwyższoną temperaturę.

Jeśli chodzi o leczenie zatrucia, to zazwyczaj polega ono na prawidłowym nawadnianiu organizmu i stosowaniu odpowiedniej diety. Można również sięgnąć po węgiel leczniczy.

Jeśli jednak objawy nie będą ustępować po 2-3 dniach, konieczne może być przepisanie przez lekarza antybiotyku.

Salmonella może być szczególnie niebezpieczna w przypadku najmłodszych. Wszystko dlatego, że szybko może dojść w ich przypadku do odwodnienia. Ważne jest więc udanie się do lekarza, kiedy tylko zauważymy u nich niepokojące objawy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki