Salmonella w sałacie z Lidla i Makro. GIS wydał ostrzeżenie

2024-08-20 18:31

W mieszankach sałat z popularnych sieci sklepów wykryto bakterie Salmonella – informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie oznacza ryzyko zatrucia. O jaki produkt chodzi? Co zrobić, jeśli już kupiliśmy mieszankę sałat?

Salmonella w sałacie z Lidla i Makro. GIS wydał ostrzenie
Autor: GettyImages Salmonella w sałacie z Lidla i Makro. GIS wydał ostrzenie

Salmonella w mieszankach sałat w znanych sieciach sklepów

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, w mieszance sałat wykryto bakterie Salmonella. Produkt można było kupić w sklepach sieci Lidl oraz Makro. Badania próbek wykazały zanieczyszczenia w następujących partiach produktów:

  • Producent: AVIT Adam Rytel, Niepiekła 9, 09-142 Załuski
  • Nazwa towaru: Mieszanka Toscana Mix, Metro Chef
  • Numer serii i data przydatności do spożycia: 22524 H/13, 20.08.2024
  • Wyprodukowano dla: Makro Cash and Carry Polska S.A., al. Krakowska 61, 02-183 Warszawa
  • Producent: AVIT Adam Rytel, Niepiekła 9, 09-142 Załuski
  • Nazwa towaru: Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla
  • Numer serii i data przydatności do spożycia: 22524, 20.08.2024
  • Wyprodukowano dla: LIDL Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Salmonella w sałacie z Lidla i Makro. GIS wydał ostrzenie
Autor: GIS Salmonella w sałacie z Lidla i Makro. GIS wydał ostrzenie

Co zrobić z sałatą, w której wykryto Salmonellę?

Spożycie produktów, w których wykryto obecność bakterii Salmonella, może powodować zatrucia. Służby niezwłocznie poinformowały producenta oraz dystrybutorów produktu. Wspomniane partie zostały wycofane z obrotu handlowego.

W przypadku spożycia mieszanki sałaty przed zapoznaniem się z komunikatem, należy obserwować swój stan zdrowia i w razie objawów zatrucia skontaktować się z lekarzem, celem uzyskania pomocy medycznej.

Salmonella zwykle wykrywana jest w mięsie i jego przetworach, w mleku albo jajach. Bakterie mogą być przenoszone m.in. przez insekty lub gryzonie. Objawy zatrucia pojawiają się zwykle 8-24 godzin od zakażenia. Wśród objawów zakażenia salmonellą wymienia się m.in. bóle brzucha, bóle głowy, biegunki, wymioty i podwyższona ciepłota ciała.

Aktualnie trwa wycofywanie partii produktów oraz postępowanie wyjaśniające, mające na celu wskazanie źródła zanieczyszczenia bakteriami.

Wformie24: Dieta sportowca

Lidl reaguje na bakterie Salmonella w sałacie

Firma Lidl już ustosunkowała się do sytuacji, zapewniając o możliwości zwrotu towaru w dowolnym sklepie sieci, bez potrzeby okazywania paragonu. Informacje o sprawie umieszczono również w sklepach oraz na stronie internetowej sieci dyskontów.

Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki