Salmonella w przyprawach. GIS podaje, których partii produktów unikać
Zgodnie z informacjami Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w przyprawach znanych marek wykryto pałeczki salmonelli. Spożywanie tych produktów może spowodować zatrucie pokarmowe. O jakie przyprawy chodzi? Które partie produktów wycofano?
GIS ostrzega przed salmonellą w przyprawach
GIS poinformował o wykryciu pałeczek salmonelli. Niebezpieczne bakterie wykryto w łuskanym sezamie oraz w majeranku.
- Sezam łuskany firmy Helio S.A nr partii 23003716 i kodzie kreskowym 5905617002230 (bakterie wykryte w 1 na 5 pobranych próbek)
- Suszony majeranek firmy Prymat. Nr partii L1400164 z datą ważności do 07.2026 r.
Co zrobić po zjedzeniu potencjalnie skażonych przypraw?
Jeśli nieświadomie sięgnęliśmy po wspomniane produkty, należy skontaktować się z lekarzem. Objawy chorobowe zwykle pojawiają się od kilku godzin do tygodnia od kontaktu z bakterią.
Najczęściej pacjenci skarżą się na dolegliwości pokarmowe, jak bóle brzucha, biegunki, wymioty, co może prowadzić do odwodnienia. U osób z zaburzeniami odporności, dzieci i starszych osób, może dojść do ciężkiego przebiegu i zakażenia pozajelitowego, które może prowadzić m.in. do zapalenia płuc.
Salmonella w przyprawach - reakcja GIS i producenta
Jak podaje GIS, producent wspomnianego majeranku, firma Prymat zidentyfikowała odbiorców zanieczyszczonych produktów. Podjęto już stosowne kroki w tej sprawie.
Firma Prymat „niezwłocznie zwróciła się do nich [odbiorców - red. ] z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie"
GIS zwrócił się również do firmy Helio S.A o podjęcie stosownych działań, aby konsumenci nie zostali poszkodowani. Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, "Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami"