Salmonella w popularnych słodyczach. Ferrero wycofuje określone partie produktów
Firma Ferrero, producent m.in. czekoladek marki Kinder, poinformowała o wycofaniu - również z polskiego rynku - określonych partii słodyczy, które mogą być skażone salmonellą. Chodzi m.in. o popularne czekoladowe jajka Kinder Niespodzianka. Produkty wycofywane są w ramach "działań prewencyjnych".
Sprawa ma związek z zachorowaniami na salmonellę wśród dzieci, do których doszło w różnych krajach na przestrzeni kilku ostatnich miesięcy - w sumie jak dotąd zachorowało 134 dzieci. W oświadczeniu wydanym przez ECDC - Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób - poinformowano, że prawdopodobną drogą zakażenia są produkty czekoladowe.
Według agencji podejrzane przypadki zachorowania na salmonellę, które powiązano z jedzeniem czekolady, wykryto w co najmniej dziewięciu krajach. ECDC podało, że najwięcej zachorowań odnotowano w Wielkiej Brytanii (63 potwierdzone przypadki do 5 kwietnia). Pozostałe kraje, w których odnotowano prawdopodobne lub potwierdzone przypadki to Francja, Norwegia, Irlandia, Belgia, Niemcy, Luksemburg, Holandia oraz Szwecja.
Część produktów wycofana również z Polski
Europejscy urzędnicy podejrzewają, że skażone salmonellą mogły zostać wyprodukowane w Belgii czekoladki Kinder, w tym Kinder Niespodzianki i Kinder Schokobons. Ich producent, firma Ferrero, poinformowała, że pracuje nad "opanowaniem sytuacji" wspólnie z europejskimi agencjami ds. bezpieczeństwa żywności.
„Pomimo, że w żadnym z produktów Kinder wprowadzonych na rynek nie wykryto Salmonelli, a do Ferrero nie wpłynęła żadna skarga konsumencka, to firma traktuje sprawę niezwykle poważnie. Troska o konsumentów jest zawsze najwyższym priorytetem Ferrero” – poinformowała firma w komunikacie rozesłanym mediom.
Masz te słodycze, możesz zgłosić reklamację
W ramach środków prewencyjnych Ferrero zdecydowało o dobrowolnym wycofaniu ze sprzedaży określonych partii produktów Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schokobons 46g, 125g, 200 g oraz Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających Schokobons, z datą przydatności do spożycia pomiędzy 14 lipca 2022 a 18 września 2022. Firma informuje, że wszystkie te produkty zostały wyprodukowane w Belgii.
„Współpracujemy ze sprzedawcami detalicznymi, aby zagwarantować, że wycofane produkty nie będą już dostępne w sprzedaży. Jeśli ktoś jest w posiadaniu jednego z tych produktów, nie powinien go spożywać. Prosimy o zachowanie produktu i skontaktowanie się z naszym zespołem ds. obsługi konsumenta: [email protected]” – instruuje spółka w komunikacie.
Pozostałe słodycze nadal będą dostępne
Jednocześnie Ferrero poinformowało, że wszystkie jajka Kinder Niespodzianka o wadze 20 g dystrybuowane w Polsce przez Ferrero Polska Commercial są produkowane wyłącznie w Polsce, w fabryce Ferrero w Belsku Dużym - dlatego obecne działania ich nie dotyczą. Wszystkie pozostałe produkty Ferrero oraz Kinder dystrybuowane przez Ferrero Polska Commercial również nie podlegają wycofaniu ze sprzedaży