Salmonella w mięsie kurczaka. GIS ostrzega, dyskont wycofuje partię produktów
W partii produktów z Biedronki wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis. Ostrzeżenie w tej sprawie wydał Główny Inspektorat Sanitarny, a dyskont wycofuje podejrzane produkty ze sklepów.
Chodzi o dwa popularne produkty z kurczaka: świeżą ćwiartkę kurczaka oraz świeży filet z piersi kurczaka. Jak poinformował GIS, producent - Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. - w wyniku przeprowadzonych badań w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano mięso, wykrył obecność bakterii Salmonella Enteritidis.
Jak podkreśla GIS w komunikacie, mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Podejrzane są dwa produkty:
- Świeża Ćwiartka Vacum o numerze partii 215622 i terminie przydatności spożycia datowanym na 10.04.2022
- Świeży filet z piersi kurczaka o numerze partii 215622 i terminie przydatności spożycia datowanym na 11.04.2022
Jak informuje GIS, właściciel Biedronki, Jeronimo Martins Polska S.A. podjął decyzję o wycofaniu ze sklepów obu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach. Z kolei GIS wydał decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązał producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów.
Proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu monitorowany jest przez organy urzędowej kontroli żywności. GIS zaleca, by nie spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej, a jeśli już do tego doszło i pojawią się objawy zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.