Salmonella w jednej partii jaj. Ważne ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed salmonellą w jednej partii jaj. Jak podkreślono, ich przypadkowe spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące wycofanej partii jaj
Jak poinformowano w komunikacie, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek wskazanej partii jaj wykryto obecność bakterii Gram-ujemne z rodzaju Salmonella z grupy D.
Chodzi o produkt: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt. Numer partii: 24.11.2024 (6) Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024. Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316. Kod kreskowy: 5909000517929. Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.
GIS poinformował, że producent wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024 (6). Chodzi o całą partię – zarówno klasę wagową M, jak i klasę wagową L, ponieważ pochodziły one z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia.
W komunikacie zaznaczono, że wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem: 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 r. przez Zakład Pakowania Jaj "OVOS" Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp.
GIS podkreślił, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy zakażenia salmonellą
Zakażenie salmonellą może objawiać się szeregiem dolegliwości, w tym biegunką, nudnościami, wymiotami, gorączką, silnym bólem brzucha. U dzieci i osób starszych objawy mogą być bardziej intensywne, co zwiększa ryzyko odwodnienia, które może prowadzić do poważnych powikłań. Warto zauważyć, że większość osób wraca do zdrowia w ciągu kilku dni, jednak niektóre przypadki mogą wymagać hospitalizacji, zwłaszcza gdy występują objawy odwodnienia lub inne ciężkie dolegliwości.
Skutki zdrowotne zakażeń salmonellą
Zakażenia wywołane przez bakterie Salmonella mogą mieć różnorodny przebieg kliniczny. Oprócz typowych objawów żołądkowo-jelitowych w niektórych przypadkach mogą wystąpić poważniejsze komplikacje, takie jak septyczne zapalenie stawów, zapalenia dróg moczowych, płuc, dróg żółciowych czy zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
U osób z osłabionym układem odpornościowym oraz u małych dzieci ryzyko ciężkiego przebiegu choroby jest znacznie wyższe. Dlatego ważne jest, aby osoby doświadczające objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu jaj niezwłocznie skontaktowały się z lekarzem.