Salmonella pomoże w leczeniu raka jelita grubego? Zaskakujące badania
Przed salmonellą ostrzegani jesteśmy od dzieciństwa. Okazuje się jednak, że może być ona nie tylko odpowiedzialna za ostre zatrucie pokarmowe, ale również wykorzystana do leczenia raka jelita. Do takich wniosków doszli naukowcy, analizując wyniki najnowszych badań.
Czy salmonella może kryć w sobie coś więcej niż tylko wywoływanie ostrego zatrucia pokarmowego? Naukowcy wierzą, że tak. Według nich bakterie salmonelli mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu raka jelita grubego.
Salmonella do leczenia raka? Naukowcy przeprowadzili badania
Brytyjscy naukowy badają, czy bakterie te mogłyby zostać wykorzystane do spowolnienia wzrostu komórek nowotworowych w raku jelita grubego. Badania finansowane są przez Cancer Research UK.
Nowa generacja "terapii bakteryjnych" może już niedługo pojawić się na horyzoncie. Do teraz naukowcy badają na myszach sposób, w jaki działa genetycznie zmodyfikowana salmonella.
Samo zainteresowanie bakteriami w celu zabijania nowotworów nie jest jednak niczym nowym. Naukowcy interesują się tym już od końcówki XIX wieku. Wiadomo bowiem, że niektóre z nich mogą hamować wzrost guzów.
Niestety, problemem był fakt, że hamują one również część układu odpornościowego odpowiedzialną właśnie za zwalczanie tych guzów. Dr Catherine Elliott, dyrektor ds. badań CRUK w Cancer Research UK, podkreśliła, że terapie bakteryjne nie stały się powszechne pomimo ogromnych postępów w immunoterapiach.
Ten rozwój, który obecnie obserwują naukowcy, może w przyszłości prowadzić do skuteczniejszych metod leczenia pacjentów z rakiem jelita grubego i innymi nowotworami.
To nie koniec badań. Bakterie salmonelli mają potencjał
Badaczom z uniwersytetów w Birmingham i Glasgow udało się zidentyfikować mechanizm, który może powodować, że układ odpornościowy jest tłumiony przez salmonellę.
Taką genetycznie zmodyfikowaną formę bakterii podano myszom z rakiem jelita grubego w celu sprawdzenia, jak tłumi ona limfocyty T, czyli komórki odpornościowe pomagające chronić organizm przed infekcjami i rakiem.
Według odkrycia naukowców salmonella wyczerpała aminokwas, asparaginę, który hamuje wzrost guza, ale także hamuje limfocyty T. Teraz badacze mają w planach dalsze badania, by sprawdzić, czy salmonellę można zmodyfikować na tyle, by działała razem z układem odpornościowym. Dzięki tamu limfocyty T będą mogły atakować komórki nowotworowe razem z bakteriami.
Wiemy, że osłabione bakterie salmonelli i inne mają potencjał do zwalczania raka, jednak do tej pory nie było wiadomo, dlaczego ich skuteczność jest ograniczona
- powiedziała dr Kendle Maslowski, główna autorka badań z Cancer Research UK Scotland Institute w Glasgow oraz Uniwersytetu w Glasgow.