Są zdrowe dla jelit, mogą także pomóc w ochronie przed utratą masy kostnej
Mowa o suszonych śliwkach. Ich wpływ na układ trawienny jest doceniany od dawna, jednak okazało się, że mają one inne, cenne właściwości. Nowe badania sugerują, że mogą być również dobre dla zdrowia kości, co jest szczególnie ważne w przypadku starszych osób. Przegląd został niedawno opublikowany w czasopiśmie Advances in Nutrition.
W przeglądzie badań naukowcy odkryli, że suszone śliwki mogą zapobiegać lub opóźniać utratę masy kostnej u kobiet po menopauzie, prawdopodobnie ze względu na ich zdolność do zmniejszania stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego - czynników przyczyniających się do utraty masy kostnej.
U kobiet po menopauzie niższy poziom estrogenu może wywołać wzrost stresu oksydacyjnego i rozwoju stanów zapalnych, zwiększając ryzyko osłabienia kości, które może prowadzić do złamań. Włączenie suszonych śliwek do diety może pomóc chronić kości poprzez spowolnienie lub odwrócenie tego procesu.
Osteoporoza to stan, w którym kości stają się słabe lub kruche, najczęściej dotyka kobiet w wieku powyżej 50 lat. Eksperci podkreślają, że choć dostępne są leki na osteoporozę, warto do codziennej diety włączyć produkty, które pomogą zachować lepszy stan kości na dłużej.
Owoce i warzywa, bogate w związki bioaktywne, takie jak kwas fenolowy, flawonoidy i karotenoidy, mogą potencjalnie pomóc w ochronie przed osteoporozą. Suszone śliwki zawierają minerały, witaminę K, związki fenolowe i błonnik pokarmowy – wszystko to może pomóc w zapobieganiu osteoporozie.