Ryby - antidotum na migrenowe bóle głowy? Naukowcy potwierdzają
Z nowych badań opublikowanych w BMJ wynika, że kwasy tłuszczowe zawarte w rybach mogą pomóc osobom zmagającym się z migrenami. Spożywanie większej ilości ryb może bowiem przyczynić się do zmniejszenia częstotliwości i nasilenia ataków migreny. To bardzo dobra wiadomość dla osób, które borykają się z tym problemem.
Spis treści
- Kwasy tłuszczowe skuteczne w walce z migreną?
- Kwasy tłuszczowe - gdzie ich szukać?
- Nie przepadasz za rybami? Od czego zacząć?
Kwasy tłuszczowe skuteczne w walce z migreną?
Korzyści płynące ze stosowania diety bogatej w ryby są nam znane od dawna. Naukowcy znaleźli kolejny powód, dla którego warto uwzględnić je w swoim codziennym jadłospisie. Najwyższy poziom kwasów tłuszczowych znajduje się w łososiu, tuńczyku i sardynkach. Jeśli wiec cierpisz na migrenę, możesz rozważyć spożywanie większej ilości tłustych ryb, a także olejów z kryla.
Kwasy tłuszczowe - gdzie ich szukać?
- łosoś
- anchois
- sardynki
- pstrąg
- tuńczyk
- małże
- kałamarnica
- okoń morski
- sandacz
- krewetka
- homar
- przegrzebki
- tilapia
- dorsz
Polecany artykuł:
Nie przepadasz za rybami? Od czego zacząć?
Osobom, które nie przepadają za rybami, eksperci zalecają dodanie niewielkiej ilości ryb do swoich regularnych śniadań, obiadów i kolacji. Dobrym pomysłem jest m.in. dodanie ryby do pasty na kanapkę, dołączenie tuńczyka do regularnej sałatki czy makaronu lub upieczenie łososia w ulubionych przyprawach. Stopniowe przekonywanie się do ryb okazuje się bardziej skuteczne, niż się przypuszcza.
Porady eksperta
Polecany artykuł: