Raka jelita grubego można uniknąć. Co tydzień zjedz wskazaną dawkę jogurtu

2025-02-14 15:35

Jogurt naturalny znany jest jako naturalny probiotyk i często zalecany przez lekarzy w trakcie antybiotykoterapii. Okazuje się jednak, że ten niepozorny produkt spożywany w dłuższym okresie czasu niesie ze sobą także inne korzyści. Tym razem chodzi o raka jelita grubego.

Raka jelita grubego można uniknąć. Co tydzień zjedz wskazaną dawkę jogurtu
Autor: Fot. Getty Images

Najnowsze badania opublikowane 12 lutego 2025 roku na łamach Gut Microbe sugerują, że częste spożywanie jogurtu naturalnego może uchronić nas przed zachorowaniem na raka jelita grubego. Powodem mają być zmiany, do jakich dochodzi w mikrobiomie na skutek spożywania naturalnego probiotyku.

Poradnik Zdrowie: Skalpel, odc. 2 Ekstrakcja guza jelita grubego

Jogurt naturalny ochroną przed rakiem jelita grubego? Nowe badania

W celu przeprowadzenia badań naukowcy z Mass General Brigham wykorzystali dane z dwóch ogólnoamerykańskich prospektywnych badań kohortowych znanych jako Nurses' Health Study (NHS) i Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Badania objęły odpowiednio ponad 100 000 pielęgniarek dyplomowanych oraz 51 000 pracowników służby zdrowia.

W ramach obu badań uczestnicy odpowiadali na powtarzające się pytania zawarte w kwestionariuszach dotyczących stylu życia, występowania raka jelita grubego oraz o codzienną dawkę jogurtu naturalnego, owocowego i innych produktów mlecznych. 

Autorzy badań ocenili także próbki tkanek, u których potwierdzono raka jelita grubego sprawdzając ilość DNA Bifidobacterium w tkance guza. Następnie na podstawie dokładnych analiz naukowcy zidentyfikowali 3079 udokumentowanych przypadków raka jelita grubego. 

W kolejnym kroku zgromadzono informacje na temat zawartości Bifidobacterium. Ustalono, że w 346 przypadkach znajdują się wspomniane bakterie, ale już w kolejnych 775 już ich nie było. Choć badacze nie dostrzegli istotnego związku pomiędzy codziennym spożywaniem jogurtu w długim okresie czasu a ogólną częstością występowania raka to jednak zaobserwowali inną zależność.

Okazało się, że długoterminowe spożywanie jogurtu wiązało się z częstością występowania guzów powiązanych z Bifidobacterium . Wskaźnik ten był niższy o 20% u osób, które tygodniowo spożywali co najmniej dwie porcje jogurtu. 

Jak jogurt naturalny wpływ na jelito grube?

Autorzy badań wyjaśniają, że niższy wskaźnik raka jelita grubego dodatniego pod względem Bifidobacterium, czyli tego, który występuje po prawej stronie jelita. Dzięki badaniom ustalono również, że osoby z rakiem jelita grubego bliższego mają gorsze wyniki przeżycia niż pacjenci z nowotworami dystalnymi.

Od dawna uważa się, że jogurt i inne fermentowane produkty mleczne są korzystne dla zdrowia przewodu pokarmowego. Nasze nowe odkrycia sugerują, że ten efekt ochronny może być specyficzny dla guzów Bifidobacterium-pozytywnych

- wyjaśnił współautor dr n. med. Tomotaka Ugai z Wydziału Patologii w Brigham i Wydziału Epidemiologii w Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Naukowcy zakładają również, że częste spożywanie jogurtu w długoterminowym ujęciu może zredukować ryzyko raka jelita grubego w odniesieniu do guzów Bifidobacterium-pozytywnych za sprawą zmiany w mikrobiomie jelitowym

- Niniejszy artykuł stanowi uzupełnienie rosnących dowodów ilustrujących związek między dietą, mikrobiomem jelitowym i ryzykiem raka jelita grubego. Daje nam to dodatkową możliwość zbadania konkretnej roli tych czynników w ryzyku raka jelita grubego wśród młodych ludzi - dodał współautor dr n. med. Andrew Chan, szef Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej w Massachusetts General Hospital.

Prof. Shuji Ogino, kierownik Programu Molecular Pathological Epidemiology w Departamencie Patologii w Brigham and Women's Hospital, członek założyciel systemu opieki zdrowotnej Mass General Brigham, a także wykładowca w American Cancer Society,  w Harvard T.H. Chan School of Public Health i członek Broad Institute of MIT i Harvard podsumowuje, że przeprowadzone badania dostarczają dowodów na potencjalne korzyści spożywania jogurtu. Dzięki prowadzonym badaniom ustalono, że Bifidobacterium było powszechnym gatunkiem bakterii obecnym w tkance guza w ok. 30% pacjentów z rakiem jelita grubego. 

- Podejście mojego laboratorium polega na próbie powiązania długoterminowych diet i innych ekspozycji z możliwą kluczową różnicą w tkance, taką jak obecność lub brak określonego gatunku bakterii. Tego rodzaju praca detektywistyczna może zwiększyć siłę dowodów łączących dietę z wynikami zdrowotnym - wyjaśnia prof. Ogino. 

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Objawy raka jelita grubego. Nie czekaj na dolegliwości

Rak jelita grubego podobnie jak wiele innych nowotworów przez długi czas nie daje żadnych objawów. Dlatego wciąż lekarze nawołują, aby wykonywać badania profilaktyczne. Przykładem jest kolonoskopia na NFZ. W znieczuleniu ogólnym także można ją wykonać, co sprawia, że mija strach, czy poczucie wstydu.

Oczywiście decyzję o sedacji zawsze podejmuje anestezjolog. Kolejnym badaniem, które warto wykonać, jest kał na obecność krwi utajonej.  Natomiast kiedy pojawiają się poniższe dolegliwości, nie zwlekaj z wizytą u lekarza, bo to mogą być objawy raka jelita grubego:

  • bóle brzucha,
  • zmiana rytmu wypróżnień,
  • krew w kale lub po chwilę po wypróżnieniu,
  • biegunki,
  • zaparcia lub uczucie niepełnego wypróżnienia,
  • skurcze brzucha, które nie ustępują,
  • niezamierzona utrata masy ciała.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki