Przygotuj się do kibicowania. 3 przekąski, które zachwycą gości i wyjdą wam na zdrowie
Słupek, murawa i gol! Zachwyć gości, nie trać czasu w kuchni i przygotuj przekąski, że palce lizać. Są proste, więc do roboty bez obaw zaprzęgnij całą rodzinę. Cieszcie się smakiem, zdrowiem i, oby, rezultatem meczu. Z takim menu już jesteście wygrani.
Wiadomo, że na stołach w wielu domach będzie dziś rządzić pizza, popcorn i chipsy. Oczywiście, od czasu do czasu, to nie koniec świata, ale mistrzostwa są długie, a zdrowie mamy tylko jedno.
Nie trzeba od razu wprowadzać rewolucji. Nowe propozycje przekąsek można wprowadzać stopniowo, zacząć choćby od orzechów i deski serów, a z czasem spróbować czegoś mniej oczywistego.
Nasze propozycje pochłaniali już kibice na wielu meczach i zawsze były hitem. Obstawiamy 3:0, więc polecamy trzy przekąski na ten piątek. Dobrze, jeśli zostaną z wami na dłużej. Samo zdrowie.
1. Przekąski na Euro: słupek, a w zasadzie słupki
Jeśli jeszcze nie znasz tej przekąski, to czas to nadrobić. Krojone w słupki warzywa (ogórki, papryka, seler naciowy, marchewka), moczone w smacznych, różnych dipach na bazie jogurtu, to hit.
Nie dość, że takie słupki świetnie się prezentują, to są naprawdę zaskakująco smaczne i błyskawicznie znikają.
Moc witamin, minerałów i błonnika, a przede wszystkim smaku - czego chcieć więcej?
Pamiętaj, że to nie muszą być tylko słupki i surowizna. Sporo osób uwielbia w tej formie róże kalafiora i brokuły, a także młode ziemniaczki z wody, fasolkę szparagową.
Dip czosnkowy, paprykowy, z włoskimi czy francuskimi przyprawami - i mamy to!
2. Przekąski kibica: murawa na kanapce (lub pod)
Dobrze skomponowane kanapki to z punktu widzenia dietetyki danie doskonałe. Zapewniają wszelkie składniki odżywcze, a zarazem znikają ze stołu błyskawicznie.
Pełnoziarniste pieczywo, cienka warstwa zdrowego tłuszczu, moc warzyw, odrobina łososia, ser, jajko...
Niełatwo zrobić maleńkie, a zarazem wieloskładnikowe kanapki tak, by wszystko nie spadało. Dobrym wyjściem są koreczki i po prostu nabijanie składników, ale też kanapki większe lub małe, ale każda inna...
Nie stracisz wiele czasu, jeśli po prostu pokroisz produkty na kanapki, a potem będziesz dorzucać składniki to tu, to tam...
Co z murawą? Najważniejsze, żeby było zielono. Możesz kanapki posypać zdrowym koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem. Możesz je też układać na zielonym podkładzie z liści sałaty. Aż chce się jeść, a organizm się raduje.
3. Zdrowe przekąski: strzał w 10, gol, czyli jeszcze coś na ciepło
Grzanki z łososiem i sosem koperkowym, kotleciki jajeczne z sałatą, faszerowana papryka z krewetkami i kaszą jaglaną - to tylko niektóre propozycje ciepłych przekąsek.
Nawet w gorący wieczór warto podać przynajmniej jedno ciepłe danie. Wiele osób umie się nasycić dopiero czymś, co zostało podgrzane.
To może też być bigos z młodej kapusty, do którego można dorzucić to, co lubisz. Pamiętaj jednak, by dodać zioła zapobiegające wzdęciom, jeśli to ma być udane spotkanie towarzyskie.