"Przełomowa" reforma w polskich szpitalach. Posiłki będą wąchane przed podaniem chorym
Ministerstwo Zdrowia szykuje się do wprowadzenia pilotażowego programu "Dobry posiłek w szpitalu", który ma na celu edukację żywieniową i poprawę standardów żywienia pacjentów. Od 15 października szpitale dostaną dodatkowe środki z Narodowego Funduszu Zdrowia, przewidujące 25 zł za każdy dzień pobytu pacjenta na oddziale.
Nowa szefowa Ministerstwa Zdrowia zaprezentowała innowacyjny pomysł dotyczący żywienia w szpitalach. Już wkrótce pacjenci mogą oczekiwać wyższej jakości posiłków, które przed podaniem zostaną sfotografowane oraz poddane ocenie organoleptycznej. Ma to na celu poprawę standardów żywieniowych w szpitalach. Częścią tego planu jest dokumentowanie posiłków poprzez fotografowanie oraz ocena zapachu przez wyznaczoną osobę. Jeden z głównych postulatów programu "Dobry Posiłek" to podniesienie jakości żywienia w szpitalach, co według nowej minister zdrowia, Katarzyny Sójki, przyspieszy rekonwalescencję pacjentów.
Posiłki będą fotografowane i wąchane przed podaniem chorym
Projekt dotyczący tego programu, oznaczony numerem MZ 1585 z 14 września, jest procedowany w trybie przyspieszonym. Szpitale miały do 18 września czas na zgłaszanie uwag. Ministerstwo chce zakończyć podpisywanie umów do 15 października, aby umożliwić optymalne żywienie pacjentów i edukować ich w zakresie zdrowego odżywiania.
W ramach programu specjaliści od dietetyki z odpowiednimi uprawnieniami będą odpowiedzialni za układanie jadłospisu na minimum tydzień. Każdy szpital musi zatrudnić takiego specjalistę przynajmniej na pół etatu. Jadłospis będzie zawierał szczegółowe informacje o składnikach żywieniowych, sposobie przygotowania oraz ewentualnych alergenach.
Według nowych wytycznych szpitale będą zobowiązane do publikowania jadłospisu na przynajmniej tydzień oraz udostępniania zdjęć dwóch codziennych posiłków na swojej stronie internetowej. Co więcej, przewidziano, że w szpitalach będzie wyznaczona osoba odpowiedzialna za ocenę organoleptyczną posiłków - świeżość, temperaturę, zapach oraz wygląd i konsystencję.
Dodatkowe 25 zł na każdego pacjenta
Przewiduje się, że szpitale pilotażowo wprowadzą program poprawy jakości posiłków, może to nastąpić jeszcze przed najbliższymi wyborami parlamentarnymi. Ministerstwo Zdrowia planuje finalizację przepisów i podpisanie umów z chętnymi szpitalami do 15 października. Za udział w programie szpitale mogą liczyć na dodatkowe 25 zł dziennie na jedzenie dla każdego pacjenta.
Konieczność wprowadzenia takiego programu wynika z problemów w żywieniu w szpitalach zauważonych w raportach NIK z 2018 r. oraz kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej z 2022 roku Kontrole wykazały liczne nieprawidłowości w jadłospisach i próbkach posiłków. Ministerstwo traktuje pilotaż jako odpowiedź na te niedociągnięcia.
Finansowanie programu przewiduje 25 zł za każdy dzień pobytu pacjenta na oddziale. Przewidywany budżet programu może sięgnąć nawet 1 mld zł rocznie, jeśli dołączą do niego wszystkie szpitale. Program potrwa do końca czerwca 2025 r. i wejdzie w życie dzień po opublikowaniu w Dzienniku Ustaw.