Przeciwciała w mleku matek zaszczepionych przeciw SARS-CoV-2
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Florydy wynika, że w mleku karmiących matek, które zaszczepiły się przeciw SARS-CoV-2, znajdują się przeciwciała. Oznacza to, że mogą uchronić dziecko przed chorobą. Wyniki zostały opublikowane w „Breastfeeding Medicine”.
Dzieci po narodzeniu mają słabo rozwinięty układ immunologiczny, przez co stosunkowo bardziej narażone są na różnego rodzaju infekcje. Młode organizmy nie są także przygotowane na przyjęcie szczepionki. Nowe badania, które sugerują obecność przeciwciał w mleku matek zaszczepionych to przełom, ponieważ okazuje się, że dziecko może otrzymać tzw. “odporność bierną” od matki.
„Pomyślmy o mleku matki jak o pudełku z narzędziami, przy użyciu których niemowlak przygotowuje się na dorosłe życie. Szczepionka dokłada kolejne narzędzie – ma potencjał, by ochronić dziecko przed zachorowaniem na COVID-19” – powiedział jeden z autorów badania. – „Wyniki naszych badań w mocny sposób sugerują, że szczepienie może pomóc zarówno matce, jak i dziecku”.
Badanie przeprowadzono między grudniem 2020 a marcem 2021, kiedy szczepionki firmy Pfizer i Moderny były dostępne dla pracowników ochrony zdrowia. Naukowcy zaprosili do badania 21 karmiących pracownic ochrony zdrowia, które nigdy wcześniej nie chorowały na COVID-19. Prowadzący badanie pobierali mleko karmiących matek trzy razy – przed szczepieniem, po pierwszej i po drugiej dawce szczepionki.
„Po drugiej dawce szczepionki zobaczyliśmy zdecydowaną odpowiedź systemu odpornościowego – zarówno we krwi, jak i w mleku – około stukrotny wzrost przeciwciał w porównaniu do sytuacji przed szczepieniem” – relacjonuje Lauren Stafford, doktorantka z laboratorium Larkin.
Naukowcy prowadzą dalsze badania, które być może potwierdzą, czy mleko zaszczepionych matek może być wykorzystywane w innych procesach terapeutycznych.
„Ciągle tak dużo uczymy się o potencjale mleka karmiących matek – to fascynujące nie tylko dla naukowców” – powiedziała Lauren Stafford.