Wystarczy prosta zmiana w diecie, by zmniejszyć ryzyko raka jelita. Ale jest haczyk
Jedną z przyczyn raka jelita grubego jest dieta bogata w mięso i produkty wysoko przetworzone. Włączenie do codziennego menu większej ilości warzyw i owoców może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten nowotwór. Jednak nie u każdego - korzyści z takiej zmiany odczują wyłącznie mężczyźni.
Rak jelita grubego to jeden z najgroźniejszych nowotworów. I najczęstszych - w Polsce co roku zapada około 18 tys. osób - to trzeci co do częstości nowotwór złośliwy u mężczyzn i drugi u kobiet. Statystyki w innych krajach są jeszcze wyższe - np. w Wielkiej Brytanii co roku notowanych jest około 43 tys. nowych przypadków tego nowotworu.
Na świecie jest to trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy, a zgony z jego powodu stanowią czwartą najczęstszą przyczynę zgonów z powodu raka.
Wśród przyczyn rosnącej liczby zachorowań wymieniana jest niska aktywność fizyczna, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, a także otyłość i dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza smażone mięso, a uboga w owoce i warzywa.
Zmiana diety jest skuteczna tylko u mężczyzn
Badanie, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Kyung Hee z Korei Południowej we współpracy z badaczami amerykańskimi na populacji 79 952 mężczyzn w USA wykazało, że dieta bogata w warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona aż o 22 proc. obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego (w porównaniu z osobami, których dieta zawiera najmniej tych produktów).
Odkrycie to sugeruje, że ograniczenie w menu mięsa i innych produktów odzwierzęcych, a także przetworzonych produktów zbożowych i cukru może zapewnić wymierne korzyści.
- Uważamy, że przeciwutleniacze znajdujące się w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, ponieważ tłumią przewlekły stan zapalny, który może prowadzić do nowotworu - uważa Jihye Kim, badaczka z Wydziału Genetyki i Biotechnologii Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Kyung Hee w Korei Południowej.
Dieta kobiet zazwyczaj jest zdrowsza
Co ciekawe, podobnego związku nie znaleziono w przypadku kobiet - w badaniu uczestniczyło ogółem 93 475 pań. Jihye Kim wyjaśnia, że ryzyko zachorowania na ten nowotwór w przypadku mężczyzn jest wyższe niż u kobiet, których dieta zazwyczaj jest bogatsza w warzywa i owoce - to może pomóc wyjaśnić, dlaczego spożywanie większych ilości produktów roślinnych ma zauważalne znaczenie tylko w przypadku mężczyzn.
Zdaniem badaczki w przypadku tego badania "ta szczególna kohorta kobiet mogła już maksymalnie wykorzystać korzyści zdrowotne diety roślinnej."