Prawdopodobieństwo raka płuc rośnie, jeśli odżywiasz się w ten sposób. Konkretne czynniki ryzyka
Rak płuc to jeden z najczęściej rozpoznawanych nowotworów. Często nie daje pacjentom szans – stanowi jedną z częstszych przyczyn zgonów z powodów onkologicznych. Przypadki zachorowań u osób, które nigdy nie paliły, powodowały niepokój naukowców i lekarzy i motywowały, aby znaleźć inne możliwe przyczyny tego nowotworu. Nowe badania sugerują, że rak płuc może mieć związki z pewnymi błędami żywieniowymi. Jaka dieta może sprzyjać nowotworom płuc?

Niewłaściwe żywienie może być przyczyną raka płuc?
Rak płuc to jeden z najczęściej rozpoznawanych nowotworów, który często nie daje pacjentom szans na wyleczenie — stanowi jedną z głównych przyczyn zgonów z powodu chorób onkologicznych.
Choć za główną przyczynę raka płuc uważa się palenie tytoniu, coraz częściej choroba ta diagnozowana jest u osób, które nigdy nie paliły. Nowe badania sugerują, że jednym z czynników mogących zwiększać ryzyko rozwoju raka płuc może być dieta.
Spożycie cukru - wpływ na rozwój raka płuc
Badacze z University of Florida zbadali potencjalny wpływ glukozy — prostego cukru — na rozwój guzów płuc. Dotychczas chorobę otyłościową, często związaną z wysokim spożyciem cukru, uznawano za czynnik ryzyka rozwoju niektórych nowotworów, jednak rak płuc nie znajdował się na tej liście.
W nowym badaniu, wykorzystującym modele laboratoryjne i komputerowe, wykazano, że glikogen — forma zmagazynowanej glukozy — działa jako „onkogenny metabolit” w przypadku raka płuc. Ustalono, że zwiększenie poziomu glikogenu wiąże się z bardziej agresywnym i szybszym wzrostem guza.
- Rak płuc nie był tradycyjnie uważany za chorobę związaną z dietą. Tak postrzegano choroby takie jak rak trzustki czy rak wątroby. Jednak w kontekście raka płuc rzadko wspomina się o tym, że dieta może odgrywać rolę
- powiedział profesor nadzwyczajny dr Ramon Sun, który pracował nad projektem.
KancerSutra, czyli sztuka miłości w chorobie nowotworowej
"Diety zachodnie" szczególnie szkodliwe dla zdrowia
Glikogen, czyli magazynowana forma glukozy, nie występuje bezpośrednio w żywności, ale organizm wytwarza go z węglowodanów. Produkty bogate w węglowodany, takie jak zboża, owoce i warzywa, dostarczają glukozy, którą organizm wykorzystuje do syntezy glikogenu.
Jak zasugerował dr Ramon Sun, badanie to jest jednym z pierwszych, które łączy raka płuc z wyborami dietetycznymi. Naukowcy z USA ostrzegają, że tzw. „diety zachodnie” są szczególnie szkodliwe, ponieważ podnoszą poziom glikogenu i dostarczają „cegiełek” niezbędnych do wzrostu guza płuc.
„Dieta zachodnia” charakteryzuje się dużym udziałem przetworzonej żywności o wysokiej zawartości cukru i niskiej zawartości błonnika, a także wysokim spożyciem czerwonego mięsa.
Składniki te nie tylko zwiększają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, ale także sprzyjają otyłości, cukrzycy i chorobom serca.

Dr Ramon Sun dodał:
- W dłuższej perspektywie nasze podejście do profilaktyki raka powinno odzwierciedlać sukces kampanii antynikotynowej — kładąc większy nacisk na świadomość społeczną i strategie polityczne, które promują zdrowsze wybory żywieniowe jako podstawowy element profilaktyki chorób.
Wcześniejsze badania sugerowały już związek indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego z ryzykiem rozwoju raka płuc.
Produkty o wysokim IG powodują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca. Wyniki wcześniejszych badań nad powiązaniami między IG i ryzykiem raka były jednak niejednoznaczne.
Współpracownik badawczy Matthew Gentry zaznaczył:
- Priorytetowe traktowanie diety bogatej w składniki odżywcze, utrzymywanie aktywnego trybu życia i minimalizowanie spożycia alkoholu to podstawowe strategie dla długoterminowego zdrowia. Promowanie lepszych nawyków żywieniowych może być potężnym narzędziem w zapobieganiu rakowi płuc.
Indeks glikemiczny a ryzyko rozwoju raka płuc
Badanie opublikowane w czasopiśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention rzuca nowe światło na to zagadnienie.
Dr Xifeng Wu, profesorka epidemiolożka, wraz ze współpracownikami porównała wartości ładunku i indeksu glikemicznego diety u 1905 pacjentów z niedawno zdiagnozowanym rakiem płuc oraz 2413 zdrowych osób z grupy kontrolnej.
Wyniki analizy, oparte na odpowiedziach uczestników, uwzględniały wiek, płeć, wykształcenie, palenie tytoniu, aktywność fizyczną, historię rodzinną raka płuc, wskaźnik masy ciała, całkowite spożycie kalorii oraz historię rozedmy płuc, zapalenia płuc lub kataru siennego.
Co odkryli badacze? Wyższy indeks glikemiczny statystycznie istotnie wiązał się z ryzykiem raka płuc — ryzyko zachorowania wzrosło o 49 proc. u osób z najwyższym dziennym IG w porównaniu do osób z najniższym IG.
Związek ten był najsilniejszy wśród osób niepalących, pacjentów z rakiem płaskonabłonkowym oraz osób z wykształceniem podstawowym.
Produkty o wysokim IG to m.in.: cukier, słodkie potrawy, napoje gazowane i biały chleb. Inne badania również sugerowały związek indeksu i ładunku glikemicznego z ryzykiem rozwoju raka, choć nie dotyczyły bezpośrednio raka płuc.
W badaniu z 2013 roku opublikowanym w Annals of Oncology, dr Margaret de Groh z Kanady, analizując dane dotyczące 16 nowotworów, wykazała związek między wysokim IG a zwiększonym ryzykiem raka prostaty, jelita grubego i trzustki, chociaż nie raka płuc.