Popularne lody przyczyną epidemii groźnych zatruć. Wśród poszkodowanych niemowlę, kobiety w ciąży i 92-latek
Jedna osoba zmarła, kilkadziesiąt innych trafiło do szpitala z powodu listeriozy - choroby zakaźnej wywołanej zjedzeniem pokarmu zanieczyszczonego gram-dodatnimi pałeczkami Listeria monocytogenes. Okazało się, że źródłem bakterii były popularne lody rzemieślnicze.
Do epidemii listeriozy doszło w USA, a jej przyczyną były popularne lody Big Olaf, wytwarzane metodą rzemieślniczą przez rodzinną firmę należącą do Amiszów i znajdującą się w jednej z dzielnic Sarasoty. Mimo, że lody te można kupić wyłącznie na Florydzie, przypadki zachorowań odnotowano jak dotąd w 10 stanach USA.
Służby: nie wszystkie infekcje udało się wykryć
Jak poinformowało CDC i władze federalne, jak dotąd z powodu zachorowań zmarła jedna osoba, a 22 trafiły do szpitali. Wśród nich było niemowlę oraz pięć kobiet w ciąży - jedna z nich poroniła. Najstarszy poszkodowany ma 92 lata. Wg. CDC 10 osób, które zachorowały, mieszkało w innych stanach USA, i odwiedziło Florydę w ubiegłym miesiącu.
Infekcje po zjedzeniu lodów Big Olaf występowały w ciągu sześciu ostatnich miesięcy. To prawdopodobnie jednak jeszcze nie koniec - ustalenie, czy objawy u danego pacjenta mogą być związane z epidemią, trwa zwykle od 3 do 4 tygodni, dlatego jak podejrzewają urzędnicy CDC, rzeczywista liczba chorych może być znacznie większa, zwłaszcza, że nie wszystkie przypadki zostały zgłoszone - część osób przechodzi listeriozę łagodnie i wraca do zdrowia bez konieczności pobytu w szpitalu, nie jest więc testowana pod kątem zakażeń układu pokarmowego.
Władze zaapelowały do konsumentów, właścicieli sklepów i lodziarni, by wyrzucili wszystkie lody marki Big Olaf Creamery. Wszelkie przedmioty, które mogły mieć kontakt z produktami tej marki - sztućce, naczynia, pojemniki, a nawet blaty kuchenne - powinny zostać dokładnie zdezynfekowane.
Czym jest listerioza, jak się objawia i jak można się zarazić?
Listeriozę wywołują gram dodatnie bakterie Listeria monocytogenes. To groźna choroba - z reguły nawet 20-30 proc. przypadków kończy się śmiercią. Źródłem zakażenia są nieświeże sałatki, sery pleśniowe lub tarte, pasztety, surowe lub gotowane mięso i ryby, a także niepasteryzowane mleko i jego przetwory - w tym lody.
Objawy zakażenia mogą pojawić się szybko - już nawet w ciągu kilku godzin po zjedzeniu podejrzanego produktu, chociaż, jak informuje CDC, większość przypadków zdiagnozowanych w trakcie bieżącej epidemii w USA rozpoczęła się ok. 2 tygodnie po spożyciu pokarmu zakażonego bakteriami.
Do objawów listeriozy należą:
- wysoka gorączka
- biegunka i wymioty
- bóle mięśni i stawów
- drgawki
- utrata przytomności
Jeśli choroba nie zostanie szybko zdiagnozowana, może doprowadzić do zapalenia wsierdzia, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet do sepsy. Leczenie ciężkich przypadków zakażenia może zająć tygodnie, a nawet miesiące.