Popularna wędlina znika ze sklepowych półek. GIS wydał ostrzeżenie

2024-06-04 7:38

3 czerwca br. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o wędlinę wieprzową, która trafiła na sklepowe półki, a w której wykryto bakterię, która może prowadzić do groźnej choroby. Choć produkt znika z półek, koniecznie sprawdź, czy nie masz go w domu.

Popularna wędlina znika ze sklepowych półek. GIS wydał ostrzeżenie
Autor: Fot. Getty Images, gov.pl

Z treści komunikatu GIS wynika, że w wieprzowej wędlinie wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie mięsa zakażonego typ patogenem może prowadzić do listeriozy. Dlatego określona partia produktu jest pilnie wycofywana z polskich sklepów.

Zatrucie czy rotawirusy

Wędlina z listerią. GIS wycofuje zakażone mięso

System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) poinformował Główny Inspektorat Sanitarny o wykryciu Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego. To wędlina pochodząca z Chorwacji dostępna w kilku sieciowych supermarketach. 

  • Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO
  • Numer partii: 24-00807
  • Data minimalnej trwałości: 03/08/2024
  • Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja

Jak wskazuje GIS, sklepy, które wprowadziły wędlinę do obrotu, rozpoczęły proces wycofywania produktu ze sprzedaży. Sprawdź koniecznie, czy nie posiadasz tego produktu w domu, a jeśli tak, to pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie zjadać wskazanej wyżej partii wędliny. 

Popularna wędlina znika ze sklepowych półek. GIS wydał ostrzeżenie
Autor: Fot. Główny Inspektorat Sanitarny/gov.pl

Listerioza - objawy zakażenia groźną bakterią

Bakterie Listeria monocytogenes wydalane są z organizmów zwierząt wraz z kałem. A do zakażenia patogenem dochodzi na skutek kontaktu bezpośredniego z wydzielinami zwierzęcia. Listeria może przedostać się do organizmu przez uszkodzony fragment skóry (np. skaleczenie), a także przez błony śluzowe, czy łożysko. Do zakażenia dochodzi także poprzez zjedzenie skażonego mięsa. Najbardziej narażone na niebezpieczeństwo są kobiety w ciąży, noworodki i osoby z obniżoną odpornością.

Główny Inspektorat Sanitarny dzieli objawy listeriozy w następujący sposób:

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Leczenie polega na podaniu określonej grupy antybiotyków. Warto jednak zaznaczyć, że pod żadnym pozorem nie wolno lekceważyć zagrożenia, ponieważ listerioza nawet w 30 procentach kończy się zgonem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki