Polacy piją je litrami. Dwa napoje mogą zmniejszać ryzyko nowotworów głowy i szyi

2024-12-24 10:21

Najnowsze badania opublikowane 23 grudnia 2024 roku na łamach Cancer wskazują, że picie kawy i herbaty może mieć kolejne korzyści. Tym razem naukowcy sugerują, iż te dwa napoje mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów głowy i szyi.

Polacy piją je litrami. Dwa napoje mogą zmniejszać ryzyko nowotworów głowy i szyi
Autor: Fot. Getty Images

W ostatnim czasie informowaliśmy o tym, że gwałtownie wzrasta liczba chorych na nowotwory głowy i szyi. Wśród pacjentów nie brakuje osób borykających się z rakiem języka. Dlatego tak ważne jest to, aby zabezpieczyć dziecko na przyszłość i zaszczepić chłopca i dziewczynkę przeciwko wirusowi HPV

Poradnik Zdrowie: kiedy iść do onkologa?

Kawa może ochronić przed rakiem? Chodzi o nowotwory głowy i szyi

American Cancer Association opublikowało na łamach czasopisma naukowego Cancer An International Interdisciplinary Journal of the American Cancer Society nową analizę. Przeprowadzono ją na podstawie 14 badań powiązanych z International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium. A zatem mowa o współpracy grup badawczych z całego świata, skupionych na nowotworach głowy i szyi.

Pozyskane dane dotyczyły 9548 pacjentów, u których zdiagnozowano raka głowy i szyi. Grupą kontrolną w prowadzonych badaniach stanowiły 15783 osoby bez wspomnianych nowotworów. Autorzy analizy naukowej dostrzegli, że w porównaniu z osobami, które nie piły kawy z kofeiną, osoby te sięgające po więcej niż filiżanki dziennie miały o 17% mniejsze ryzyko wystąpienia jakiejkolwiek formy nowotworu głowy i szyi. Natomiast ryzyko raka jamy ustnej u tych osób spadło o 30 % a raka gardła o 22%.

Badacze dostrzegli także, że w grupie uczestników pijących od 3 do 4 filiżanek kawy kofeinowej ryzyko zachorowania na raka dolnego odcinka gardła było o 41% niższe. Okazało się jednak, że także bezkofeinowa kawa wiązała się z korzyściami. Jej spożywanie korelowało z 25% niższym ryzykiem raka jamy ustnej. 

Nie tylko kawa. Herbata kontra nowotwory głowy i szyi

Podczas prowadzonej analizy ustalono również, że picie herbaty także ma swoje zalety. Autorzy badań wskazali, że picie herbaty powiązano z 29% niższym ryzykiem zachorowania na raka gardła dolnego. 

Niemniej naukowcy przestrzegają i wyjaśniają, że w przypadku herbaty zauważono coś jeszcze. A mianowicie okazało się, że choć wypicie jednej filiżanki herbaty dziennie to o 9% niższe ryzyko nowotworów głowy i szyi ogółem oraz 27% mniejsze ryzyko raka gardła dolnego to większa ilość tego napoju nie była korzystna. 

Zauważono, że już wypicie więcej aniżeli jednej filiżanki dziennie wiązało się aż z 38% wyższym ryzykiem zdiagnozowania raka krtani.

Chociaż istniały wcześniejsze badania nad spożyciem kawy i herbaty i zmniejszonym ryzykiem raka, to badanie podkreśliło ich różne skutki w różnych lokalizacjach raka głowy i szyi, w tym obserwację, że nawet kawa bezkofeinowa miała pewien pozytywny wpływ

- wyjaśniła dr Yuan-Chin Amy Lee, starsza autorka z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine.

Naukowczyni wskazuje, że nawyki dotyczące zarówno picia kawy jak i herbaty są bardzo złożone. Dlatego konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badań pod kątem tego jak te dwa napoje mogą zmniejszać ryzyko wspomnianej grupy nowotworów. Niemniej opisane odkrycie ukazuje kolejną zaletę picia kawy, także tej pozbawionej kofeiny.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki