Pojawiły się pierwsze grzyby. GIS ostrzega: przeczytaj, zanim pójdziesz do lasu
Grzybobranie jest z pewnością jednym z ulubionych hobby Polaków. Trzeba być jednak ostrożnym. Jeśli nie jesteśmy pewni zbieranego grzyba, lepiej zostawić go w spokoju. Zatrucie może nieść za sobą nieprzyjemne konsekwencje.
Zbieranie grzybów jest hobby, którym para się wielu Polaków. Niestety nie każdy z nich ma w głowie pełen atlas grzybów. Czasami zdarzają się więc pomyłki, które mogą doprowadzić nawet do zatrucia.
Nie znasz? Nie ryzykuj
Wiele osób wciąż nie zdaje sobie na przykład zagrożenia, jakie niesie za sobą zjedzenie muchomora sromotnikowego. Prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, Kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka" powiedziała:
Zatrucie tym grzybem, doprowadzając do uszkodzenia wątroby, a następnie niewydolności wielonarządowej, często jest śmiertelne. Jedynym wówczas leczeniem jest przeszczepienie wątroby, jeśli uda się szybko zdiagnozować pacjenta i przygotować do zabiegu
Zaznaczyła również, że zawsze musimy zachować ostrożność podczas zbierania grzybów, a jeśli nie mamy pewności co do ich identyfikacji, lepiej będzie zostawić je w spokoju.
To podejście promuje również Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski. Podkreślił on, że jeśli nie mamy pewności, że grzyby są jadalne, lepiej będzie nie ryzykować.
Można przynieść je na przykład do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne, czy też trujące.
GIS przypomina. Pamiętaj o bezpiecznych zbiorach
GIS przypomina, że zbieranie grzybów wymaga nie tylko wiedzy, ale również doświadczenia. Każdy początkujący grzybiarz powinien pozostać czy grzybach rurkowych, z "siateczką" od spodu kapelusza.
Warto również unikać małych osobników, które jeszcze nie mają widocznych cech gatunku, ponieważ mogą być one trudne do właściwego rozpoznania.
Co więcej, grzybów nie powinniśmy zbierać do plastikowej reklamówki. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie przewiewny koszyk lub łubianka. Grzyby bowiem bardzo łatwo się psują i mogą zaszkodzić zdrowiu.
GIS podkreśla, że najczęstszą przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Objawy zatrucia grzybami. Z nimi udaj się do lekarza
Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawiać się już po kilku godzinach od zjedzenia. Przypominają one niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego. Do najczęstszych objawów należą:
- nudności
- wymioty
- ból brzucha i głowy
- podwyższona temperatura ciała
Jeśli zauważymy u siebie oznaki zatrucia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Zgłosić powinni się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia. Można również sprowokować wymioty. Nie należy pić mleka ani alkoholu, ponieważ te płyny przyspieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Za późna reakcja i brak właściwego leczenia mogą prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie.