Pilny komunikat GIS. Salmonella znaleziona w partii jajek

2025-01-29 9:20

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii jajek. Jak można się dowiedzieć, na skorupkach wykryta została salmonella. Zaapelowano do konsumentów z prośbą o niespożywanie wycofanego produktu.

GIS ostrzega przed spożywaniem tego produktu. Wydano pilny komunikat
Autor: fot. Getty Images GIS ostrzega przed spożywaniem tego produktu. Wydano pilny komunikat

Partia jajek wycofana. GIS ostrzega, by jej nie spożywać

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Jak można się z niego dowiedzieć, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryta została salmonella w 1 na 5 próbek produktu o nazwie 10 Świeżych jaj.

Producentem produktu jest Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa a jego numer partii to: A3PL08121309. Produkt ma datę ważności do 15 lutego 2025 roku a jego kod kreskowy to 5 987463 142650.

W dniu 28.01.2025 r. przeprowadzono kontrolę (…). Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A, B, F w ilości 90 697 sztuk. Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych

- czytamy w ostrzeżeniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Podkreślono, że ww. produktu nie należy spożywać. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu partii objętej komunikatem należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:
Jajka – zdrowie w skorupce

Co warto wiedzieć o salmonelli? Takie mogą być objawy

Pałeczki salmonella mogą powodować salmonellozy zarówno durowe, jak i jelitowe. Człowiek może się nimi zarazić poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

Co więcej, w szczególnych warunkach, jak na przykład w szpitalu czy domu opieki, do zakażenia może również dojść poprzez bezpośredni kontakt lub przez drogę powietrzną.

Pierwsze objawy salmonelli pojawić się mogą nawet po 6 godzinach od kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Zazwyczaj jednak zajmuje to od 3 do 7 dni. Jeśli chodzi o objawy to do najczęstszych zaliczane są:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty.

Warto jednak zaznaczyć, że czasami rozwinąć się może zakażenie układowe o znacznie cięższym przebiegu. Przykładem będzie tak zwana postać pozajelitowa, która jest groźna w szczególności dla małych dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością.

Wówczas zaczynają powstawać ropnie, pojawia się zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica. 

Zobacz także: 8 produktów, którymi najłatwiej zatruć się salmonellą

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki