Pijesz alkohol, żeby zachować zdrowie? Mamy złe wieści
Dotychczasowe odkrycia naukowe sugerowały, że ludzie, którzy powstrzymują się od picia alkoholu, mają wyższy wskaźnik śmiertelności niż ci, którzy spożywają niskie lub umiarkowane ilości procentowych trunków. Najnowsze badania przeprowadzone przez niemieckich ekspertów świadczą o tym, że niekoniecznie tak jest.
Naukowcy chcieli wyszczególnić, jakie czynniki mogą wpływać na to, że ludzie niepijący mają wyższy wskaźnik śmiertelność niż ci, którzy piją małe lub umiarkowane ilości napoi alkoholowych.
W tym celu eksperci przeprowadzili badanie, które rozpoczęło się w 1996-1997 roku, kiedy przeprowadzono wywiady z grupą liczącą 4093 osoby, które zgłosiły abstynencję od spożywania alkoholu w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed rozpoczęciem analiz, by 20 lat później przeanalizować dane dotyczące ich stanu zdrowia i aktów zgonów.
Badacze skupili się w swoich analizach na zaburzeniach uczestników związanych ze spożywaniem alkoholu lub innych używek takich jak narkotyki czy palenie tytoniu a ich stanem zdrowia.
Z analiz przeprowadzonych przez niemieckich ekspertów wynika, że większość osób, które powstrzymywały się od picia alkoholu, miała określone czynniki ryzyka, które zwiększały prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci.
Jako aspekty związane z przedwczesną śmiercią uczestników powstrzymujących się od picia naukowcy wskazują na:
- zaburzenia związane ze spożywaniem alkoholu przed rozpoczęciem analiz,
- codzienne palenie tytoniu,
- ogólny zły stan zdrowia.
Niemieckim ekspertom udało się ustalić, że ochotnicy bez wskazanych czynników ryzyka mieli oczekiwaną długość życia, podobną do konsumentów spożywających niewiele bądź umiarkowane ilości napoi alkoholowych.
Według naukowców zwiększone ryzyko zgonu wśród niepijących można w dużej mierze wyjaśnić czynnikami takimi jak wcześniejsze problemy z alkoholem lub narkotykami, złym stanem zdrowia albo paleniem tytoniu. Ekspertom nie udało się wykazać statystycznie istotnej różnicy w śmiertelności niepijących uczestników z przyczyn sercowo-naczyniowych lub z powodu nowotworu w porównaniu z osobami spożywającymi alkohol w niewielkich i umiarkowanych ilościach.
Autorzy badań podkreślają, że uzyskane przez nich wyniki przemawiają za tym, że niekoniecznie osoby niepijące żyją krócej niż ci, którzy spożywają umiarkowane ilości, a ich analizy świadczą przeciwko zaleceniom picia alkoholu ze względów zdrowotnych.