"Pierwiastek życia" może zapobiec demencji. Znajdziesz go w czekoladzie
Preparaty z magnezem łykamy z myślą o lepszym samopoczuciu, tymczasem ma on szereg innych cennych właściwości - zmniejsza ryzyko nadciśnienia i zawału serca, poprawia pracę szarych komórek i pamięć, wzmacnia też układ odpornościowy. Najnowsze badania dowiodły, że duże dawki magnezu w diecie odmładzają mózg i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko demencji - siódmego "zabójcy" na świecie.
Magnez nazywany bywa "pierwiastkiem życia", gdyż uczestniczy w blisko 300 procesach zachodzących w organizmie, wpływa też na pracę układu krwionośnego, nerwowego, czy odpornościowego.
Prawdopodobnie jednak nie wiemy jeszcze o wszystkich jego zaletach. Wyniki najnowszych badań wskazują, że zwiększone spożycie pokarmów bogatych w magnez sprzyja zdrowiu mózgu i może pomóc zapobiegać demencji - twierdzą badacze z Neuroimaging and Brain Lab na Australian National University.
W profilaktyce demencji pomocna może być dieta
Demencja to ogromny problem społeczny. W Australii jest to druga przyczyna zgonów, na całym świecie zaś siódma. Chorych stale przybywa. W 2019 roku było ich na świecie 57,4 mln, obecnie naukowcy przewidują, że w 2050 r będzie ich 152,8 mln - taki wzrost będzie stanowił ogromne obciążenie dla systemów opieki zdrowotnej i gospodarki.
"Ponieważ nie ma lekarstwa na demencję, a rozwój leczenia farmakologicznego był nieskuteczny przez ostatnie 30 lat, zasugerowano, że należy zwrócić większą uwagę na profilaktykę” – twierdzi współautorka badania, dr Erin Walsh z ANU.
Zdaniem badaczy jedną z metod zapobiegania demencji mogłaby być właściwa strategia dietetyczna. Przed chorobami neurodegeneracyjnymi i spadkiem funkcji poznawczych mogłoby chronić wyższe spożycie magnezu.
Duże dawki magnezu odmładzają mózg
Badanie przeprowadzono na ponad 6 tys. zdrowych osób w wieku od 40 do 73 lat. Uczestnicy wypełniali kwestionariusz online pięć razy w ciągu 16 miesięcy. Na podstawie ich odpowiedzi obliczono dzienne spożycie magnezu przez każdą z osób (analizę oparto na 200 różnych produktach spożywczych).
Zespół skupił się na pokarmach bogatych w magnez, takich jak zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste, szacując średnie spożycia magnezu z diety.
Dalsza analiza pokazała, że osoby, które wraz z dietą spożywają ponad 550 miligramów magnezu dziennie mają mózg o około rok młodszy w wieku 55 lat - w porównaniu z osobami, które spożywają około 350 mg magnezu dziennie.
„Nasze badanie pokazuje, że 41-procentowy wzrost spożycia magnezu może prowadzić do mniejszego kurczenia się mózgu związanego z wiekiem, co wiąże się z lepszymi funkcjami poznawczymi i niższym ryzykiem lub opóźnionym początkiem demencji w późniejszym życiu” – twierdzi dr Khawlah Alateeq z Narodowego Centrum Epidemiologii i Zdrowia Ludności ANU.
Badacze dodali, że wyższe spożycie magnezu w diecie odmładza mózg i chroni go na wczesnym etapie starzenia. Profilaktykę warto zacząć jeszcze przed 40. rokiem życia.
To najlepsze źródła magnezu w diecie
Co warto jeść, by dostarczać organizmowi jak najwięcej magnezu? Pierwiastek ten obecny jest m.in. w kaszy gryczanej, płatkach owsianych, pełnoziarnistym pieczywie i makaronach, a także w ziarnie kakao i ciemnej czekoladzie, szpinaku, orzechach, pestkach dyni, fasoli czy natce pietruszki.
Magnez znajduje się również w mleku, żółtym serze, jajkach, a także w rybach i owocach morza.