Pasikoniki pomogą w wyżywieniu ludzi. "Poprawa libido, snu i jakości włosów"
Znaczne korzyści zdrowotne, w tym poprawę libido, snu i jakości włosów, ma przynosić wprowadzenie do diety mączki z pasikoników – przekonują autorzy badania, które ukazało się w piśmie "Food Science of Animal Products". Wyniki potwierdzają, że owady mogą być odpowiedzią na problem niedożywienia.
Według nowego badania pasikoniki mogą stanowić dobry surowiec do otrzymywania składników odżywczych, w przyszłości – także dla ludzi – twierdzą naukowcy, którzy przebadali wpływ diety opartej na białku tych owadów na zdrowie gryzoni.
Populacja świata rośnie, a to oznacza, że będzie wymagała coraz większych zasobów jedzenia. Niektórzy specjaliści rozwiązania tego problemu upatrują w jedzeniu owadów.
Do tej grupy ekspertów należą naukowcy z kameruńskiego Uniwersytetu w Dschang. Przebadali oni skutki podawania szczurom karmy, przygotowanej z występujących powszechnie w wielu miejscach świata pasikoników (z gatunku Ruspolia nitidula). Przez 12 tygodni sprawdzali, jak taka pasza wpływa na różne aspekty pracy organizmów zwierząt – ich sen, wzrost sierści, libido oraz ogólne zdrowie.
Mączka z pasikoników - czy jest zdrowa?
W porównaniu do gryzoni karmionych paszą z ryb oraz paszą o zmniejszonej ilości białka, osobniki żyjące na paszy owadziej miały się znacznie lepiej. Ich libido było wyższe, co skutkowało zwiększoną aktywnością reprodukcyjną. Poprawie uległ również sen zwierząt, a także jakość sierści i ogólny stan zdrowia.
Nasze odkrycia pokazują znaczący potencjał jadalnych owadów, takich jak Ruspolia nitidula, w roli alternatywnego źródła białka. Mączka z pasikonika nie tylko zaspokaja potrzeby żywieniowe, ale także przynosi znaczne korzyści zdrowotne, w tym powoduje poprawę libido, snu i jakości włosów, co ma daleko idące konsekwencje zarówno dla diety zwierząt, jak i ludzi
– podkreśla dr Ngnaniyyi Abdoul, autor publikacji, która ukazała się w piśmie "Food Science of Animal Products".
Według badaczy mączka z pasikonika może odgrywać ważną rolę w rozwiązywaniu problemu niedożywienia ludzi, zwłaszcza w warunkach niskich zasobów. Ze względu na korzyści ekologiczne i zdrowotne, jadalne owady stanowią przekonujące rozwiązanie dla przyszłego bezpieczeństwa żywnościowego i wzbogacenia diety – twierdzą.