Otyłość powoduje co najmniej 13 rodzajów raka. WHO podaje alarmujące statystyki
Druzgocące dane docierają z analiz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Eksperci poinformowali, że wskaźniki "epidemicznej" nadwagi i otyłości są związane z 1,2 miliona zgonów rocznie w Europie. W ciągu ostatnich lat wzrosły o 138 proc. WHO wzywa do szybkich zmian polityki, by odwrócić niebezpieczny trend.
Otyłość jest chorobą
Nadwagę i otyłość określa się jako nieprawidłowe lub nadmierne nagromadzenie tłuszczu, które może szkodzić zdrowiu. Wskaźnik masy ciała (BMI) jest metodą powszechnie używaną do klasyfikacji nadwagi i otyłości u dorosłych. Za nadwagę uważany jest wynik powyżej 25, a za otyłość – większy niż 30.
Podstawową przyczyną otyłości i nadwagi jest brak równowagi pomiędzy spożywanymi kaloriami a wydatkiem energetycznym. Zmiany we wzorcach żywieniowych mogą być spowodowane między innymi zmianami społecznymi i środowiskowymi, ale także innymi chorobami czy przyjmowaniem niektórych leków. W ciągu pięćdziesięciu ostatnich lat, wskaźniki otyłości w regionie Europy wzrosły o 138 proc.
Szacuje się, że ponad jedna czwarta osób dorosłych w Europie jest otyła. Europejczycy w tej statystyce wyprzedzają inne regiony z wyjątkiem oby Ameryk. Światowa Organizacja Zdrowia poinformowała: "Wskaźniki nadwagi i otyłości osiągnęły rozmiary epidemii w całym regionie i wciąż się nasilają".
Otyłości przypisuje się 200 tys. przypadków raka rocznie
To schorzenie nie tylko utrudnia codzienne funkcjonowanie. Przede wszystkim zagraża zdrowiu i powoduje inne choroby. Dyrektor regionalny WHO dr Hans Kluge powiedział: "Podwyższony wskaźnik masy ciała jest głównym czynnikiem ryzyka chorób niezakaźnych, w tym nowotworów i chorób układu krążenia".
Do najczęstszych chorób związanych z otyłością zalicza się:
Otyłości przypisuje się powodowanie co najmniej 13 różnych rodzajów raka. Zdaniem ekspertów otyłość odpowiada za minimum 200 tys. nowych diagnoz raka rocznie. W raporcie WHO czytamy: "Liczba ta będzie dalej rosnąć w nadchodzących latach".
Pandemia otyłości w Europie
W 1975 roku 40 proc. dorosłych mieszkańców Europy miało nadwagę. Od tego momentu częstość występowania otyłości wśród Europejczyków wzrosła o 138 proc., z 21-procentowym wzrostem w latach 2006-2016. Pandemia COVID-19 również jest związana ze nasileniem tego problemu. Eksperci stwierdzili, że ograniczenia w przemieszczaniu się promowały "niezdrową dietę oraz siedzący tryb życia".
Co więcej, dr Hans Kluge poinformował: "Ludzie żyjący z otyłością byli bardziej narażeni na poważne skutki spektrum choroby COVID-19, w tym przyjęcia na oddział intensywnej terapii i śmierć". W raporcie dostrzeżono także, że przyczyny otyłości "są znacznie bardziej złożone niż zwykłe połączenie niezdrowej diety i braku aktywności fizycznej". Jako czynniki środowiskowe wskazano np. marketing niezdrowej żywności.
Światowa Organizacja Zdrowia wzywa do zmian w celu zapobiegania otyłości. Przede wszystkim proponuje opodatkowanie słodkich napojów i dotowanie zdrowej żywności przy jednoczesnym ograniczeniu marketingu niezdrowej żywności wśród dzieci. - Interwencje polityczne ukierunkowane na środowiskowe i handlowe determinanty złej diety na poziomie całej populacji prawdopodobnie będą najskuteczniejsze w odwróceniu epidemii otyłości – stwierdzono w raporcie.
Polecany artykuł: