Oto najbardziej lubiany zapach na świecie - pokazały badania. Zaskoczeni?

2022-04-05 11:14

Wydawałoby się, że każdy człowiek ma indywidualne preferencje zapachowe. Jednak czy to, skąd pochodzisz, może mieć wpływ na to, jakie zapachy wybierasz najchętniej? Choć o gustach się nie dyskutuje, okazuje się, że wiele osób z różnych kręgów kulturowych wskazuje jeden zapach jako swój ulubiony. Jaki zapach jest najbardziej lubiany na świecie?

Kobieta wącha próbki
Autor: Getty Images

Naukowcy twierdzą, że rodzaje zapachów, które ludzie lubią lub nie lubią, są wspólne dla osób z wyraźnie różnych środowisk kulturowych, co może sugerować ewolucyjną podstawę naszych pozornie uniwersalnych preferencji zapachowych.

„Chcieliśmy zbadać, czy ludzie na całym świecie mają taką samą percepcję zapachów i lubią te same rodzaje zapachów, czy też jest to coś, czego wyuczono kulturowo” – mówi neurobiolog Artin Arshamian z Instytutu Karolinska w Szwecji.

Różnice kulturowe a preferencje zapachowe

Naukowcy poprosili osoby z 10 różnych grup kulturowych o powąchanie 10 unikalnych zapachów i uszeregowanie ich w kolejności od najładniejszego do najbrzydszego.

Wśród badanych byli przedstawiciele kilku środowiskach kulturowych, reprezentujących różne tryby życia w Tajlandii, Meksyku, Ekwadorze i Stanach Zjednoczonych, obejmujących pustynie, tropikalne lasy deszczowe, klimat górski, regiony przybrzeżne i nie tylko.

Wśród uczestników znalazło się wiele grup łowców-zbieraczy (w tym lud Semaq Beri z Półwyspu Malajskiego w Tajlandii), kilka społeczności ogrodników i rolników (takich jak lud Chachi z Ekwadoru) oraz jednostki zamieszkujące w Nowym Jorku, reprezentujące nowoczesne, zróżnicowane rasowo i etnicznie środowisko miejskie.

Łącznie w badaniu wzięło ponad 280 osób. Zaprezentowano im 10 losowo uporządkowanych, przypominających długopis, dozowników zapachowych. Uczestnicy badania mieli je uporządkować od najprzyjemniejszego do najbrzydszego.

W pierwszej trójce najbardziej lubianych zapachów znalazły się kolejno:

  1. wanilia (główny składnik ekstraktu waniliowego),
  2. maślan etylu (owocowy zapach, często stosowany jako wzmacniacz smaku w żywności o smaku owocowym),
  3. linalol (kwiatowy zapach).

Najmniej lubianym zapachem okazał się kwas izowalerianowy (ostry zapach podobny do odoru sera, mleka sojowego i potu)

Wnioski z badania są jednoznaczne. Zespół Arshamiana odkrył, że wpływ tradycji kulturowych odgrywa niewielką rolę w preferencjach zapachowych ludzi. Większość różnic zapachowych wydaje się jedynie kwestią osobistych preferencji, a nie jest odzwierciedleniem pochodzenia kulturowego.

Badacze twierdzą, że percepcja zapachów opiera się na właściwościach fizykochemicznych samych odorantów, a preferencje dla niektórych zapachów chemicznych mogły służyć ewolucyjnemu celowi w naszej historii, np. przez zwiększenie szansy na przetrwanie.

„Teraz wiemy, że istnieje uniwersalna percepcja zapachu, która jest napędzana przez strukturę molekularną i to wyjaśnia, dlaczego lubimy lub nie lubimy określonego zapachu” – mówi Arshamian.

Teoria zapachu

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki