Odkryto nowy skutek "leków na odchudzanie". Potwierdzony tylko u kobiet
Słynny lek na cukrzycę – semaglutyd – może mieć wpływ na organizm, jakiego się nie spodziewamy. Wiadomo, że może znacząco zmniejszać masę ciała pacjentów. Oprócz tego odkryto, że semaglutyd może nieść pewne korzyści dla serca i redukować ryzyko niektórych chorób układu krążenia. Nowe doniesienia mówią o kolejnym, zaskakującym aspekcie.
Semaglutyd zmienia smak? Nowe odkrycie
Semaglutyd może zwiększać wrażliwość na słodycz – twierdzą uczeni, którzy przedstawili wyniki zaskakujących badań podczas tegorocznego eventu Endocrine Society, odbywającego się w Bostonie. W jaki sposób semaglutyd może wpływać na percepcję smaku?
Apetyt na słodkie sprzyja otyłości, ale jest na to sposób
Dr Mojca Jensterle Sever ze słoweńskiego University Medical Centre Ljubljana zwróciła uwagę na jedną z przyczyn otyłości: - Osoby z otyłością często postrzegają smaki w mniej intensywny sposób, co prowadzi do zwiększonego pragnienia jedzenia rzeczy słodkich i wysokoenergetycznych.
Dr Mojca Jensterle Sever wraz z zespołem badaczy przyjrzała się wynikom kobiet o średnim BMI wynoszącym 36,4. Kobiety otrzymywały semaglutyd w dawce 1 mg. Dla porównania wyników, części grupy podawano placebo.
Przez 16 tygodni weryfikowano reakcje mózgu na słodki smak, wrażliwość smakową pacjentek i zmiany w tkance języka. Jak się okazało, semaglutyd zwiększał wrażliwość na słodki smak. To dobra wiadomość – podkreślają badacze.
CZYTAJ TEŻ: Działają jak semaglutyd i nie mają skutków ubocznych. Eksperci wytypowali dwie rośliny
Większa wrażliwość na smak słodki oznacza, że osoby szybciej na niego reagują, a więc czują się usatysfakcjonowane po zjedzeniu mniejszych ilości cukru. To zaś przekłada się na redukcję całkowitego spożycia kalorii i — z czasem — utratę wagi – powiedziała autorka badania.
W jaki sposób semaglutyd hamuje apetyt na słodycze?
Fakt, że semaglutyd poprawia wrażliwość smakową oraz zmienia ekspresję genów odpowiedzialnych za percepcję smaku i wpływa na reakcje mózgu na słodycz, to istotny krok w leczeniu otyłości.
Cztery geny (EYA, PRMT8, CRLF1 i CYP1B1), które wykazały największe zróżnicowanie ekspresji mRNA we wszystkich analizowanych testach, są – jak wykazano wcześniej – związane z naszymi szlakami smakowymi, plastycznością nerwową oraz odnową kubków smakowych w języku.
CZYTAJ TEŻ: Lek skuteczniejszy niż semaglutyd? Właśnie zatwierdzono go na terenie Europy
Dzięki temu mechanizmowi zmniejsza się ochota na słodycze, co też przekłada się na redukcję masy ciała. Naukowcy starają się wyjaśnić ten efekt semaglutydu.
Wyniki są obiecujące, ale potrzeba więcej analiz
Sądzi się, że to jedna z reakcji mózgu na receptor GLP-1. Możliwe jest szerokie spektrum reakcji w zakresie m.in. pamięci, rozumowania, przetwarzania bodźców.
To właśnie ten aspekt może mieć znaczenie dla rozumienia mechanizmu nagrody związanego ze słodkim smakiem. Świadomość działania tego mechanizmu i możliwość regulowania go, to jedna z dróg do uporania się z problemem otyłości – a jest to problem narastający na całym świecie.
Autorka badania, Dr Mojca Jensterle Sever, studzi jednak entuzjazm: - Postrzeganie smaku może się znacznie różnić w zależności od osoby, co ogranicza możliwość uogólnienia tych wyników - doprecyzowała, zwracając uwagę na fakt, że to wczesny etap omawianych badań.
CZYTAJ TEŻ: Zdrowe słodycze bez cukru - proste i szybkie przepisy