Zabija komórki rakowe i jest witaminową bombą. Dodaj szczyptę do kawy
Co daje picie kawy z kardamonem? Odpowiedzi na to pytanie postanowiła poszukać grupa badaczy. Naukowcy odkryli, że choć czarna kawa sama w sobie może być zdrowa, dodanie do niej popularnej przyprawy dodatkowo podkręca jej właściwości. Ich zdaniem kawa z kardamonem wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
Jedni lubią słodzić kawę zwykłym cukrem, inni dodać mleko lub miód, a niektórzy piją kawę bez żadnych "ulepszaczy". Warto jednak wzbogacić właściwości tego napoju, dodając do niej szczyptę kardamonu.
Kardamon ma cytrynowo-imbirowy smak i korzenny aromat. Z tego względu może wzbogacić smak wielu napojów i potraw. Idealnie pasuje jako dodatek do kawy, ale nie tylko. Można go dodawać także do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, a nawet dań mięsnych i potraw z dodatkiem ryżu. Ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie, warto stosować go jako dodatek do napojów i dań.
Kardamon ma też nieocenione właściwości zdrowotne, a jedno z najnowszych badań dowodzi, że niszczy komórki nowotworowe.
Co daje picie kawy z kardamonem?
Kardamon jest źródłem witaminy C, witaminy z grupy B, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, sodu oraz potasu.
Swoje właściwości zdrowotne kardamon zawdzięcza kardamoninie, czyli naturalnym związku występującym w kardamonie przyprawowym i innych roślinach. Zgodnie z badaniami naukowców z Florida A&M University, przeprowadzonymi na ludzkich komórkach rakowych, kardamon może mieć potencjał terapeutyczny w przypadku potrójnie ujemnego raka piersi, które stanowi ok 10-15 proc. nowotworów piersi. Są to guzy bardzo trudne do wyleczenia.
- Fakt, że kardamonina była używana od wieków jako przyprawa, a ostatnio jako suplement, pokazuje, że jej spożycie jest bezpieczne i może przynieść korzyści zdrowotne. Nasze badania pokazują, że kardamonina może poprawić terapię przeciwnowotworową bez tylu skutków ubocznych, co inne środki chemioterapeutyczne powiedział dr Patricia Mendonca, adiunkt i analityk badawczy na Florida A&M University w Tallahassee.
Kawa z kardamonem - co daje?
Substancje zawarte w kardamonie nie tylko działają przeciwnowotworowo. Dodatkowo poprawiają odporność na sezonowe infekcje oraz wspomagają leczenie przeciwzapalne górnych dróg oddechowych. Wszystko dzięki rozgrzewającym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym właściwościom.
Ponadto kardamon korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Wspomaga leczenie niestrawności, choroby wrzodowej żołądka oraz wspiera produkcję soków trawiennych.
Jak przyrządzić kawę z kardamonem?
Przepis na kawę z kardamonem jest dziecinnie prosty:
- Rozgnieć kilka ziaren kardamonu lub zmiel na drobny proszek.
- Dodaj je do zmielonej kawy i wymieszaj składniki.
- Zaparz kawę z ziarnami tak, jak lubisz, np. zalewając mieszankę gorącą wodą, lub wstawiając w kawiarce.
- Ciesz się smakiem i właściwościami kawy z kardamonem.
Prostszym sposobem może być też wsypanie szczypty mielonego kardamonu (znajdziesz go na dziale z przyprawami) do już zaparzonej kawy.
Kawa z kardamonem na odchudzanie
Kolejnym ważnym, choć nie najważniejszym plusem picia kawy z kardamonem jest jej działanie odchudzające. Co prawda samo picie kawy nie wystarczy, by stracić nadprogramowe kilogramy, ale taka mieszanka pomoże usprawnić metabolizm. Będzie więc doskonałym wsparciem w walce z nadwagą lub otyłością.