Niedozwolone substancje w polskich kiełbasach i mięsach. Fatalne wyniki kontroli

2023-07-31 11:35

Inspekcja handlowa skontrolowała 57 producentów mięs i wędlin w Polsce. Sprawdzono skład, oznakowanie, warunki przechowywania. Posypały się kary i mandaty, wszczęto postępowania administracyjne. Co znaleziono w mięsie? Czy te substancje mogą być niebezpieczne dla zdrowia?

Niedozwolone substancje w polskich kiełbasach i mięsach. Fatalne wyniki kontroli
Autor: GettyImages Niedozwolone substancje w polskich kiełbasach i mięsach. Fatalne wyniki kontroli

Kontrola produducentów mięs wykazała liczne nieprawidłowości

Kontrola Inspekcji Jakości Handlowej dotyczyła 57 producentów mięsa i jego przetworów, m.in. wędlin. Rządowa inspekcja opublikowała wyniki kontroli na terenie całego kraju. Pod lupę wzięto jakość handlową wieprzowiny i wołowiny oraz przetworów mięsnych, takich jak kiełbasy i pasztety. Nieprawidłowości dotyczyły dokładnie 38,6 proc. zbadanych firm przetwórstwa mięsnego i ich produktów. 

Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Kary za nieprawidlości przy produkcji i sprzedaży mięsa

Kontrolerzy weryfikowali, czy jakość handlowa produktów pozostaje w zgodzie z przepisami oraz informacjami przekazywanymi przez producentów. Jak się okazało, to właśnie znakowanie produktów stanowiło największy problem. W kwestii oznakowania i etykiet sprawdzono 56,5 tony mięs ze 138 partii.

W wielu przypadkach pojawiły się niewłaściwe lub niepełne nazwy wyrobów, niewłaściwe lub niepełne listy składników, braki danych w zakresie alergenów, nieczytelne oznakowania, niewłaściwe oznaczenie terminu przydatności do spożycia, a także stosowanie nieadekwatnych nazw.

Zweryfikowano też smak i zapach 99 partii produktów. Okazało się, że wszystkie spełniały oczekiwania. Jednak jeśli chodzi o skład mięs, tu pojawiały się rozbieżności. Nieprawidłowości dotyczyły średnio 12 proc. testowanych produktów, w znakomitej większości przetworów mięsnych.

W większości przypadków nieprawidłowości dotyczyły obecności substancji niedozwolonych jak fosforany lub substancji niezadeklarowanych jak karageny, inne surowce mięsne, skrobia. Ponadto część produktów błędnie oznaczono, jeśli chodzi o wartość odżywczą.

W wyniku przeprowadzonych kontroli inspektorzy nałożyli 15 kar w kwocie 48 650 zł. Ponadto nałożono 4 mandaty (łącznie na kwotę 800 zł) i wszczęto dwa postępowania administracyjne. Wydano też zalecania pokontrolne w 16 przypadkach.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki