Niebezpieczny zwyczaj wielu Polaków. Ryzyko zachorowania wzrasta o ponad 60 proc.

2024-09-03 10:41

Najnowsze badania chińskich naukowców nie pozostawiają złudzeń. Wyniki przedstawione w czasopiśmie JAMA Network Open wskazują na to, że alkohol może wpływać na wzrost ryzyka rozwoju dny moczanowej. Okazuje się, że przyczyną bólu i stanu zapalnego w stawach może być jeden z ulubionych napojów Polaków.

Niebezpieczny zwyczaj wielu Polaków. Ryzyko zachorowania wzrasta o ponad 60 proc.
Autor: Getty Images

Czym grozi częste picie piwa?

Rezultaty badania opublikowane 28 sierpnia 2024 r. w czasopiśmie JAMA Network Open wskazują, że część napojów alkoholowych znacznie przyczynia się do rozwoju dny moczanowej, czyli choroby zapalnej stawów.

Jednym z wymienionych trunków było piwo, które znajduje się w czołówce najczęściej kupowanych alkoholi w Polsce. Okazuje się, że wypicie jednego kufla powoduje wzrost ryzyka rozwoju podagry aż o 60 proc. u mężczyzn i 62 proc. u kobiet.

Badacze z Chin wzięli pod uwagę również preferencje alkoholowe ponad 400 tys. osób zamieszkujących Wielką Brytanię. Wnioski są zaskakujące - mężczyźni sięgający po alkohol minimum pięć razy w tygodniu są dwukrotnie bardziej narażeni na zapalenie stawów niż ci, którzy piją napoje alkoholowe rzadziej niż cztery razy w miesiącu.

Obecnie na dnę moczanową choruje 380-760 tys. Polaków, wśród pacjentów przeważają mężczyźni w wieku od 40 do 60 lat. Naukowcy zwracają uwagę, że na rozwój podagry największy wpływ ma picie piwa, cydru, białego wina, szampana oraz napojów na bazie spirytusu. Dwa pierwsze alkohole zostały uznane za najbardziej niebezpieczne.

Odkrycia te sugerują, że określone napoje alkoholowe są związane z podobnym ryzykiem dny moczanowej u mężczyzn i kobiet oraz że spożycie alkoholu powinno być zminimalizowane w celu zapobiegania dnie moczanowej niezależnie od płci - czytamy w artykule opublikowanym w JAMA Network Open.

Czy alkohol jest przyczyną raka?

Alkohol a dna moczanowa

Dna moczanowa jest najczęstszym rodzajem zapalenia, spowodowanym nagromadzeniem kwasu moczowego w stawach. Istnieje wiele czynników zwiększających ryzyko rozwoju tej choroby. Należą do nich:

  • predyspozycje genetyczne,
  • płeć,
  • częste picie alkoholu,
  • długotrwałe odwodnienie,
  • regularne zażywanie aspiryny,
  • leki moczopędne,
  • dieta obfitująca w puryny.

Osoby z diagnozą podagry powinny wprowadzić trwałe zmiany w stylu życiu, przede wszystkim znacząco ograniczyć spożycie napojów alkoholowych oraz żywności zawierającej puryny.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki