Niebezpieczny dodatek do żywności. Sprzyja chorobom jelit, znajdziesz go w składzie wielu produktów
Jeden z syntetycznych barwników, dodawanych m.in. do słodyczy, napojów gazowanych, produktów mlecznych, a nawet do płatków zbożowych może być potencjalnym wyzwalaczem wielu chorób jelit - alarmują naukowcy. Substancja ta stosowana jest po to, by produkty miały ładniejszy kolor, jednak, jak twierdzą naukowcy, często jest dodawana wyłącznie po to, by "zwabić dzieci".
Syntetyczne barwniki spożywcze stosowane są w przemyśle spożywczym od lat. Nie tylko wzmacniają naturalny odcień produktu, ale często wręcz nadają im kolor. Ich wykorzystanie w ciągu ostatnich dekad wzrosło. Jednak jak dotąd niewiele jest badań, które dotyczyłyby wpływu tych barwników na zdrowie jelit.
Lukę tę wypełnia częściowo najnowsza praca, dotycząca barwnika spożywczego Allura Red. Jak twierdzą naukowcy, długotrwałe spożywanie produktów, które zawierają ten barwnik, może być potencjalnym wyzwalaczem wielu chorób jelit. Wyniki badania opublikowano w Nature Communications.
Czerwień Allura szkodzi jelitom
Czerwień Allura zwana także FD&C Red 40 i Food Red 17, to składnik m.in. wielu słodyczy (przede wszystkim cukierków), napojów gazowanych, napojów mlecznych i bezalkoholowych, a także niektórych płatków zbożowych.
- Długotrwała ekspozycja na ten barwnik może być potencjalnym wyzwalaczem nieswoistych zapaleń jelit (IBD), w tym choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - mówi jeden z autorów, Waliul Khan, profesor na Wydziale Patologii i Medycyny Molekularnej McMaster University, główny badacz Farncombe Family Digestive Health Research Institute.
Naukowcy, korzystając z eksperymentalnych modeli zwierzęcych IBD odkryli, że ciągła ekspozycja na Czerwień Allura szkodzi zdrowiu jelit i sprzyja stanom zapalnym. Barwnik zaburza bowiem funkcję bariery jelitowej i zwiększa produkcję serotoniny (jednego z neuroprzekaźników obecnych m.in. w jelitach), co następnie zmienia skład mikroflory jelitowej. To prowadzi do zwiększonej podatności na choroby jelit.
To "dietetyczny wyzwalacz" chorób zapalnych
- To badanie pokazuje znaczący szkodliwy wpływ czerwieni Allura na zdrowie jelit i identyfikuje serotoninę jelitową jako krytyczny czynnik pośredniczący w tych efektach. Odkrycia te mają ważne implikacje w zapobieganiu i leczeniu zapalenia jelit – powiedział Waliul Khan.
- To, co odkryliśmy, jest niepokojące, ponieważ ten powszechny syntetyczny barwnik spożywczy może być dietetycznym wyzwalaczem IBD. Te badania stanowią znaczący postęp w ostrzeganiu opinii publicznej o potencjalnych szkodach związanych z barwnikami spożywczymi, które spożywamy codziennie – stwierdził.
Dodał, że w literaturze naukowej dostępne są badania sugerujące, że spożywanie czerwieni Allura wpływa również na niektóre alergie, zaburzenia odporności i problemy behawioralne u dzieci, takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi.
Zdaniem eksperta choroby zapalne jelit to obecnie poważny problem zdrowotny milionów osób na całym świecie. Ich dokładne przyczyny ciągle nie są w pełni poznane, jednak badania wykazały, że stan ten mogą powodować rozregulowana odpowiedź immunologiczna, czynniki genetyczne, a także brak równowagi mikroflory jelitowej i czynniki środowiskowe - takie jak nieodpowiednia dieta, w której dominują przetworzone produkty spożywcze, czerwone mięso i cukier.