Niebezpieczne substancje w indyjskich przyprawach. Trwa ustalanie źródła zanieczyszczeń
Indyjskie przyprawy od lat cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, w tym także w Polsce. Ich intensywny aromat i smak dodają potrawom wyjątkowego charakteru. Ostatnie doniesienia budzą poważne obawy. Sprawa dotyczy produktów dwóch znanych marek, które znalazły się pod lupą międzynarodowych instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności.
Zanieczyszczenia w indyjskich przyprawach - światowe służby alarmują
Lubisz indyjskie przyprawy? Ich wyjątkowy aromat dodaje pikanterii posiłkom. Problem w tym, że ostatnimi czasy wykryto w przyprawach dwóch znanych indyjskich marek pestycydy. Znalezione substancje mogą poważnie szkodzić zdrowiu, a omawiane przyprawy są dostępne również na polskim rynku.
CZYTAJ TEŻ: Oto 7 najzdrowszych przypraw świata. Poznaj ich właściwości lecznicze
Tlenek etylenu wykryty w przyprawach
Tlenek etylenu w indyjskich przyprawach marek MDH i Everest to powód do niepokoju dla konsumentów. Ta substancja może mieć szkodliwe działanie na ludzki organizm. Uważa się, że omawiany związek może działać m.in. rakotwórczo.
Informacje o zanieczyszczeniach po raz pierwszy zostały ujawnione jeszcze na terenie Azji z początkiem kwietnia b.r. To wtedy Centrum Bezpieczeństwa Żywności w Hongkongu przekazało informacje o wykryciu tlenku etylenu w niektórych mieszankach przypraw dwóch marek: MDH i Everest.
Wówczas sprzedaż problematycznych produktów została zawieszona. Z kolei inne kraje, jak m.in. USA, UK, Australia i część krajów azjatyckich, zmieniły i zaostrzyły zasady kontroli nad importowanymi do wymienionych krajów przyprawami z Indii.
Lecznicze właściwości popularnych przypraw
Problem z indyjskimi przyprawami to problem na skalę światową, ponieważ z Indii eksportuje się ponad 200 różnych odmian przypraw do prawie 200 krajów świata. Produkty zakwestionowanych marek – MDH i Everest – są dostępne również na polskim rynku.
CZYTAJ TEŻ: Sieć marketów wycofuje popularną przyprawę. Może mieć toksyczne działanie
Skutki spożycia tlenku etylenu
Dlaczego tlenek etylenu jest tak niebezpieczny? To środek stosowany w przemyśle chemicznym. W żywności stanowi szkodliwy dodatek, który może działać m.in. niszcząco na struktury DNA. Zgodnie z europejskimi normami, tlenek etylenu uważany jest za substancję mutagenną.
Są również dostępne udowodnione dane wskazujące na kancerogenne działanie tego składnika. Chociaż obie zamieszane w sprawę firmy zapewniają, że ich produkty są wysokiej jakości i że są bezpieczne dla konsumentów, w Indiach trwają szeroko zakrojone kontrole mające na celu ustalenie, jakie są źródła zanieczyszczeń.