Nie jedz tego produktu! Wykryto w nim groźną bakterię
Jeśli masz w lodówce tatar wołowy wyprodukowany w Zakładzie Mięsnym Łuków S.A., to lepiej zwróć go do sklepu. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał komunikat, że wycofano ze sprzedaży część partii produktu. Powodem: Salmonella.
Salmonella jest bakterią odpowiadającą za nieżyt żołądkowo-jelitowy. Zasiedla przewód pokarmowy i jest wydalana z kałem. Najczęściej do salmonellozy dochodzi przez spożycie zakażonych produktów. Z tego też powodu część partii tatara wołowego została wycofana przez GIS ze sprzedaży. Nie należy spożywać tego produktu.
Dokładnie chodzi o „Tatar wołowy, 200 g” o numerze partii: 3210312, za którego produkcję odpowiedzialny jest Zakład Mięsny Łuków S.A. Data minimalnej trwałości do 03.12.2021 roku.
Produkt wycofany ze sprzedaży
Do sprawy odniósł się producent, czyli Zakład Mięsny Łuków S.A. Podjął decyzję o natychmiastowym zatrzymaniu produkcji surowych wyrobów mięsnych. Mają też zostać wykonane następujące czynności: czyszczenie oraz dezynfekcja pomieszczeń produkcyjnych i maszyn z użyciem zamgławiaczy termicznych.
Producent znajduje się pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łukowie, który wydał nakaz niezwłocznego wycofania produktu z rynku. Proces ten kontrolują Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Jeśli wystąpią objawy choroby po spożyciu zakażonego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Polecany artykuł: